En kall och fuktig vind pinar där du står på några klippor med dina kamrater och mottar order från chefen. Du får en kort uppdatering på läget i stort och mottar den uppgift ni ska lösa. När ordergivningen är klar beger du dig skyndsamt till stridsbåten för att påbörja uppdraget. Under däck har alla sittplatser och lastutrymmet fyllts upp av amfibieskyttesoldater och deras utrustning. Ni kastar loss och du tar plats på navigeringsstolen intill din förare, medan du ger order till din skytt att bemanna ringlavetten ovanför er. Du mottar över radion framåt av chefen och i skydd av mörkret påbörjar ni transporten. De senaste dygnens sömnbrist och en tom mage ställer höga krav på din förmåga att fokusera när du under hög hastighet navigerar fram stridsbåten genom smala sund. Transportutrymmet i båten är helt tyst där en halv amfibieskyttepluton är mycket fokuserade. Båten kör rakt mot landstigningsplatsen och några hundra meter från stranden ger du order till förare och skytt att öppna eld, ni verkar mot ert mål med tre tunga kulsprutor.

Stridsbåten är amfibiekårens huvudsakliga transportmedel och används främst för landstigningar, transporter, understöd och ytövervakning. Besättningen består av dig som chef, en förare och en mekaniker/skytt. Det huvudsakliga transportmedlet inom amfibieförband är stridsbåten och besättningen på en stridsbåt ingår som del av en pluton. När du inte bedriver båtverksamhet följer du övriga soldater i plutonen och genomför den verksamhet som din pluton gör.

Du är amfibiesoldat i grunden och kan tillhöra en enhet som arbetar med logistik, ledning, underrättelse eller markstrid.

Arbetar du inom markstrid på en amfibieskyttepluton kommer du att under övning/insats leda stridsbåten och besättningen när ni transporterar truppen, men när truppen är urlastad kan ni understödja plutonens rörelse på öarna ifrån vattnet tillsammans med plutonens andra stridsbåtar.

Du är ansvarig för framförandet av båten i svår skärgårdsterräng med hög säkerhet. Du ansvarar för båten, besättningen, passagerare, navigeringen och säkerheten ombord i alla sikt-, skärgårds- och väderförhållanden i hög fart.

I utbildningen för att bli stridsbåtschef ingår bland annat stridsteknik, taktik, ledarskap och vapenutbildningar. Utbildningen innehåller många civilt meriterande delar, så som:

Fartygsbefälsexamen klass VIII (teoretisk)

Maskinbefälsexamen klass VIII

ROC certifikat

Ledarskap

Sjukvård inklusive HLR

I jobbet som stridsbåtschef kan du även bli instruktör på hela stridsbåtssystemet, vilket innebär att du utbildar nya båtbesättningar

Stridsbåtschefen leder och ansvarar för båten, besättningen, passagerare, taktiska förflyttningar och säkerheten.

Behörighetskrav

Liknande befattningar

Båtförare Hemvärnet

Som båtförare är du ansvarig för en av hemvärnets båtar. I dina uppgifter ingår att styra och navigera båten, samt att föra befälet över besättningen.

Stridsbåtsförare

Stridsbåtsföraren är ansvarig för framförandet av stridsbåten samt att fungera som ställföreträdande stridsbåtschef.