Vagnen saktar ner och står sedan stilla. Du tittar ut mot fiendens annalkande stridsvagnar. Vagnchefen ger dig order att avvakta. Han lyssnar koncentrerat på plutonchefen i lurarna. Så får du till slut koordinaterna. Du riktar in kanonen och eldordern kommer. Det känns som att fordonet skjuts bakåt av rekylen. Innan ljudet har klingat bort är laddaren på fötterna och jobbar med nästa salva.

Stridsvagn 122 används främst i strid för att bekämpa andra stridsvagnar. Under en insats arbetar du som skytt i vagnen. I din grupp finns också en vagnchef, en förare och en laddare.
Ni ingår i ett stridsvagnskompani med en specifik uppgift att lösa.

Din främsta uppgift är att med stridsvagnens kanon bekämpa andra stridsfordon. Som skytt är du expert på vagnens tekniskt avancerade vapen- och eldledningssystem.

Du måste vara bra på att fatta beslut på mycket begränsat underlag och på att nedkämpa mål snabbt. Förutom att du har god uppfattningsförmåga ska du också vara bra på att göra flera saker samtidigt och framförallt fungera under stark tidspress. Du bör även vara fysiskt stark eftersom jobbet innehåller en hel del tungt kroppsarbete.

För att öka förståelsen och förbättra samarbetet mellan pansarskyttekompaniets olika plutoner utbildas också de anställda på andra fordons- och vapensystem.

Som stridsvagnsskytt på en stridsvagn 122 bekämpar du andra stridsvagnar under insatser med hjälp av vagnens kanon.

Liknande befattningar

Stridsfordonsskytt

Stridsfordonsskyttens främsta uppgift är att nedkämpa mål med fordonets vapen.

Stridsvagn 122

Stridsvagn 122, den svenska versionen av tyska Leopard 2, valdes av Discovery Channel till den bästa tunga stridsvagnen genom tiderna.