Det är tidig morgon. I skydd av mörkret kör ni pansarterrängbilen så nära bergsplatåns kant ni vågar. När solen går upp skymtas byn nedanför. Ni är där för att understödja en operation senare under dagen. Du och dina kollegor startar er utrustning och bilen fylls av små bekräftande pip. Spanaren i din grupp plockar snabbt upp signaler som han analyserar en efter en. Ditt jobb – att störa kommunikationen – kommer senare. Du tar en klunk ur vattenflaskan och avvaktar spänt.

Ditt jobb som telekrigssoldat är att hämta in information eller att störa fiendens kommunikationer. Är du spanare avlyssnar du med avancerade instrument vad någon säger, eller lägesbestämmer var personen befinner sig. Som störoperatör försvårar du för fienden genom att förstöra kommunikationsmöjligheterna eller sända falska signaler.

Till er hjälp har ni en bearbetare som sammanställer och rapporterar vidare informationen. Gruppens tekniker har hand om och reparerar era spanings- och kommunikationssystem. Ni har en palett av verktyg, alltifrån sådana du kan förvara i fickan till jättestora specialfordon med hög mast på taket, och alla måste själva kunna sköta sina system.

Som telekrigssoldat kan du arbeta med en av två inriktningar: kommunikationsspaning eller teknisk spaning. Kommunikationsspaning handlar ofta om spaning mot människor: pejling och avlyssning. Teknisk signalspaning, TES, innebär spaning mot båtar och flygplan där du exempelvis ska upptäcka och identifiera fartyg och flygplan som visar sig längs en viss kuststräcka.

Oavsett om du jobbar med kommunikationsspaning eller teknisk spaning deltar du både i internationella insatser och övningar för att försvara Sverige. Du och de du jobbar med är heltidsanställda soldater och befäl. Ni är kunniga soldater och alla kan hantera gruppens olika vapensystem och fordon. Ni är specialiserade inom områden som kräver mycket utbildning och träning.

Det är vanligt att ni arbetar utspritt och under långa perioder väntar på information, så du måste vara ihärdig, uthållig och noggrann och ha goda soldatkunskaper. Det är en fördel om du kan flera språk och är teknisk.

Som telekrigssoldat ska du med hjälp av avancerad teknisk utrustning spana på människor eller fordon, alternativt störa fiendens kommunikation.

Liknande befattningar

Signalspaningsoperatör

En signalspaningsoperatör genomför spaning mot radarsystem på fartyg och på land, på flygplan och helikoptrar, i syfte att upptäcka och identifiera egna, allierade och motståndarens radarsystem.