Ni är först på plats och tidspressen är stor. Du är telesystemmekaniker och ingår i en upprättandestyrka som ska upprätta en flygplats. När de övriga förbanden anländer ska de omedelbart kunna verka. Ditt arbete är att hjälpa ledningssystemdriftledaren och systemteknikern med att driftsätta flygplatsens el-, tele- och datanätverk. Effektivt och noggrant drar du kablar för att få datorer, telefoni, strömförsörjning och kylutrustning att fungera.

Dina huvudsakliga uppgifter som telesystemmekaniker är underhåll av el- och telekabel och att bygga upp sambandsfunktionen, det vill säga infrastrukturen vad gäller el, tele och data på en transportabel flygplats.

Du arbetar i team med ledningssystemdriftsledaren och systemteknikern, du rullar ut kabel och är också ett stöd för den personal som ännu inte lärt sig systemet. Du är en viktig person som får hjälpa till med mycket och kan få frågor om precis allt – från borttappade lösenord till var det finns eluttag.

Inför en övning är det sambandsplutonchefen som rekognoscerar och tillsammans med ledningssystemdriftsledaren bestämmer exakt konfiguration och antal för all materiel som behövs under övningen, till exempel eluttag, nätverksdatorer, transportabla master, optofiberkabel, satellitdiskar, radiosystem, telefonväxlar och transportabelt flygledartorn.

Du och systemteknikern kollar status på all materiel och packar ner allting i containrar och fordon. Du kan omöjligt bli expert på all den utrustning du inventerar och kontrollerar – det tar två till tre år att bara lära sig ett enda system så bra – men du ska ha övergripande koll och veta exakt var du packat ner allt.

Arbetet som telesystemmekaniker utmärks av de stora tempoväxlingarna: Från lugnet hemma i hangaren där du sköter om systemen, till den hektiska upprättandefasen inför en övning eller insats. Efter det följer en lugnare fas av drift och underhåll då du hjälper till om så behövs, innan det är dags för ytterligare en hektisk period: brytandefasen då allt ska plockas ner och packas ihop. Väl hemma igen ägnar du dig återigen av tillsyn och vård av din omfattande materiel.

Eftersom ditt arbete ytterst handlar om flygsäkerhet måste du vara mycket noggrann i allt du gör.

Telesystemmekanikern arbetar med underhåll av el- och telekabel och hjälper till med att upprätta och driftsätta en flygplats.

Liknande befattningar

Sambandssoldat flygvapnet

Sambandssoldaten upprättar kommunikationssystem på flygbaser och kommunikation via transportabla master.