Från en observationsplats ligger du och spanar över en väg där motståndaren väntas komma. Observationsplatsen är dold och helt skyddad från insyn. Du och din grupp har byggt och förbättrat sedan ni anlände sent under natten. Din stridsparskamrat stannar till och pekar i riktningen framför er. I kikaren ser du en soldat ur motståndarstyrkan och bakom denne dyker tre till upp. Nu gäller det att behålla lugnet. Om ni blir upptäckta eller öppnar eld tvingas ni avbryta uppgiften och ta er ur området. Soldaterna passerar bara någon meter framför er. Ni håller andan och är blickstilla, beredda på det värsta.

Som underrättelsesoldat ingår du i ett underrättelsekompani som har till uppgift att spana och ytövervaka för att samla information om motståndaren.

Ett typiskt uppdrag kan vara att upprätta en skyddad observationsplats med sikt över ett objekt som ska övervakas, till exempel en bro och att sedan hålla uppsikt över, och lämna underrättelser om aktiviteter vid bron.

Uppgifterna för dig som underrättelse soldat kan dock variera. Några av de uppdrag du ska kunna utföra är att:

  • transportera gruppens personal och materiel
  • agera skyddsvakt framför skyddsobjekt som till exempel militära områden som är stängda allmänheten.
  • framföra, vårda och underhålla förbandets fordon.
  • snabbt upprätta, bryta eller försvara er grupperingsplats.

Eftersom du har skiftande uppgifter är det viktigt att du har bred kompentens.

Som underrättelsesoldat ingår du i ett underrättelsekompani som har till uppgift att spana och ytövervaka för att samla information om motståndaren.

Liknande befattningar

Underrättelsesoldat

Som underrättelsesoldat ingår du in en spaningsgrupp som inhämtar information om motståndaren genom spaning från en och samma plats eller då ni förflyttar er.