Vagnen saktar ner och står sedan stilla. Du beordrar skytt och förare att avvakta medan du fokuserar på det kalla skenet från skärmen. Där andra bara skulle se en härva av symboler och bokstavskombinationer framträder för dig en tydlig karta – egna och andras trupper och vapenslag, deras rörelser och avsikter. Varje litet knaster i lurarna får dig att hålla andan. Plutonchefens eldorder kan komma när som helst.

Stridsfordon 90 används främst i mekaniserade skyttekompanier som ingår i någon av Sveriges mekaniserade bataljoner. Huvuduppgiften för dessa bataljoner är anfallsstrid där stridsfordonen antingen anfaller själva eller hjälper stridsvagnskompaniernas anfall. 

Som vagnchef i ett stridsfordon tränas du i taktik och stridsteknik som är kopplat till den förbandstyp som stridsfordonen ingår i. Du skall kunna leda skytt och förare mot en specifik uppgift och därav har du goda kunskaper om de uppgifter som utförs av skytten och föraren. Du ger också order till skyttegruppchefen som leder skyttesoldaterna som tillhör stridsfordonet.

Vagnchefen leder från vagnen med hjälp av olika sambandssystem och reglerar elden med hjälp av riktmedel. I mörker används termiska hjälpmedel för att identifiera mål. När skyttegruppen jobbar utanför vagnen kan arbetet innefatta att försvara tillsammans med skyttegruppen. I övrigt är du stresstålig och kan snabbt hantera och värdera mycket information för att därefter fatta egna beslut.

Som gruppchef bedriver du direkt ledarskap på lägsta nivån, vilket innebär att du lever med dina soldater dygnet runt i samma miljö. Därför är det viktigt att du har personlig mognad och vågar fatta beslut och agera.

Som vagnchef stridsfordon har du två olika roller – chef och instruktör. För att kunna utbilda i systemen måste du själv ha jobbat med systemen under lång tid. Som instruktör utbildar du också soldaterna i Försvarsmaktsgemensam soldat- och sjömansutbildning, FSS.

Du läser till vagnchef stridsfordon 90 vid Markstridsskolan, MSS, i Kvarn.

Som vagnchef leder du ett stridsfordon 90 i uppgiften att understödja stridsvagnar under insats samt arbetar som instruktör inom ditt specialområde och i grundläggande soldatutbildning.

Behörighetskrav

  • Svensk medborgare. Dubbla medborgarskap accepteras
  • Du ska vara 18 år eller äldre vid ansökningstillfället
  • Matematik 1, (1a, 1b eller 1c godtas)
  • Svenska 1
  • Engelska 5
  • Uppnå resultat för denna befattning vid antagningsprövningen
  • B-körkort

Liknande befattningar

Vagnchef stridsvagn

Vagnchefen leder en stridsvagn i uppgiften att bekämpa andra stridsvagnar under insats samt arbetar som instruktör inom ditt specialområde och i grundläggande soldatutbildning.