Vagnen saktar ner och står sedan stilla. Du beordrar skytt och förare att avvakta medan du fokuserar på det kalla skenet från skärmen. Där andra bara skulle se en härva av symboler och bokstavskombinationer framträder för dig en tydlig karta – egna och andras trupper och vapenslag, deras rörelser och avsikter. Varje litet knaster i lurarna får dig att hålla andan. Plutonchefens eldorder kan komma när som helst.

Som vagnchef ska du leda fordonets besättning och har därför goda kunskaper om de uppgifter som utförs på alla positioner i fordonet. Du tränas i både taktik och stridsteknik.

I fordonet färdas också en grupp med skyttesoldater. De kan strida både i och utanför stridsfordonet. Du ger också order till skyttegruppchefen som leder skyttesoldaterna. När skyttegruppen jobbar utanför vagnen kan en uppgift vara att försvara ett område tillsammans. 

I din roll är du stresstålig och kan ta emot, hantera och värdera mycket information för att kunna fatta rätt beslut. Du leder vagnen och skyttegruppen med hjälp av avancerad radioutrustning. För att kunna se i mörker används termiska hjälpmedel som gör att du kan se värmen som olika föremål utstrålar.

Som vagnchef stridsfordon har du två olika roller – chef och instruktör. För att kunna utbilda andra måste du själv ha jobbat under en längre tid.

Som gruppchef bedriver du ett direkt ledarskap på lägsta nivån, vilket innebär att du lever med din besättning dygnet runt i samma miljö. Därför är det viktigt att du har personlig mognad och vågar fatta beslut och agera i olika situationer.

Som vagnchef leder du stridsfordonsbesättningen. Du är stresstålig och kan ta emot, hantera och värdera mycket information för att kunna fatta rätt beslut.

Behörighetskrav

  • Svensk medborgare. Dubbla medborgarskap accepteras
  • Du ska vara 18 år eller äldre vid ansökningstillfället
  • Matematik 1, (1a, 1b eller 1c godtas)
  • Svenska 1
  • Engelska 5
  • Uppnå resultat för denna befattning vid antagningsprövningen
  • B-körkort

Liknande befattningar

Vagnchef ingenjörbandvagn

Huvuduppgiften som vagnchef för en ingenjörbandvagn är att röja väg för andra fordon, till exempel stridsfordon.

Vagnchef luftvärnskanonvagn

Huvuduppgiften för dig som vagnchef i en Luftvärnskanonvagn 9040 är att bekämpa luftmål med hjälp av avancerad radarteknologi.

Vagnchef stridsvagn

Vagnchefen leder en stridsvagn i uppgiften att bekämpa andra stridsvagnar under insats samt arbetar som instruktör inom ditt specialområde och i grundläggande soldatutbildning.