Vagnen saktar ner och stannar med ett ryck i en sänka i landskapet. Rösten i lurarna ger dig order att avvakta. Medan du spanar ut upptäcker du andra stridsvagnar som rör sig över fältet. Snabbt från du koordinaterna, kanonen riktas in och eldordern kommer. Vagnen rister till i rekylen och laddaren förbereder genast nästa skott.

Stridsvagn 122 används främst i strid för att bekämpa andra stridsvagnar och ingår i ett stridsvagnskompani som har fått en specifik uppgift att lösa. 

Som vagnchef tränas du i taktik och stridsteknik som är kopplad till den förbandstyp stridsvagnen ingår i. Du skall kunna leda skytt och förare mot en specifik uppgift och därav har du goda kunskaper om de uppgifter som utförs av skytten, föraren och laddaren. Med hjälp av sambandssystem och riktmedel leder du och reglerar elden från vagnen.  

I mörker används termiska hjälpmedel för att identifiera målet. Du leder förbandet med hjälp av digitalt kartunderlag och måste alltså kunna hantera denna teknik. 

Du är stresstålig och kan snabbt hantera och värdera mycket information för att därefter fatta egna beslut. Som gruppchef bedriver du direkt ledarskap på lägsta nivån, vilket innebär att du lever med dina soldater dygnet runt i samma miljö. Därför är det viktigt att du har personlig mognad och vågar fatta beslut och agera.

UTBILDNING

Vagnchef stridsvagn finns också som inriktning via specialistofficersutbildningen. Då har du två olika roller – chef och instruktör. 

För att kunna utbilda i systemen måste du själv ha jobbat med systemen under lång tid. Som instruktör utbildar du också soldaterna i grundläggande försvarsmaktsgemensam soldat- och sjömansutbildning, FFS. 

Utbildningen vagnchef stridsvagn specialistofficer genomförs vid Markstridsskolan i Kvarn och är uppdelad i tre block. 

Det första, huvudsakligen teoretiska, blocket är samma för alla utbildningsinriktningar: krigsvetenskap, militärteknik, ledarskap under påfrestande förhållande och fysiskt stridsvärde. 

Sedan följer det funktionsinriktade blocket som varvar teoretisk kunskap med praktisk förmåga.

Det sista och befattningsinriktade blocket genomförs efter din examen och anställning. Kurserna i det här blocket ger dig fördjupade kunskaper och färdigheter i den befattning du ska tillträda.

Vagnchefen leder en stridsvagn i uppgiften att bekämpa andra stridsvagnar under insats samt arbetar som instruktör inom ditt specialområde och i grundläggande soldatutbildning.

Behörighetskrav

  • Svensk medborgare. Dubbla medborgarskap accepteras
  • Du ska vara 18 år eller äldre vid ansökningstillfället
  • Matematik 1, (1a, 1b eller 1c godtas)
  • Svenska 1
  • Engelska 5
  • Uppnå resultat för denna befattning vid antagningsprövningen
  • B-körkort.

Liknande befattningar

Vagnchef stridsfordon

Som vagnchef leder du stridsfordonsbesättningen. Du är stresstålig och kan ta emot, hantera och värdera mycket information för att kunna fatta rätt beslut.

Stridsvagn 122

Stridsvagn 122, den svenska versionen av tyska Leopard 2, valdes av Discovery Channel till den bästa tunga stridsvagnen genom tiderna.