”Klart skepp.” Eldledarens ordern hörs i fartygs högtalare och alla intar sina platser. Din korvett deltar i en marin insats och ska avfyra ett varningsskott mot ett fientligt fartyg. Du och en kollega är snart redo vid kanonen på däck. ”Kanon förbered för prejskott” lyder nästa order. Ni laddar pjäsen och rapporterar ”uppfattat, kanon på mål”. ”Eldtillstånd”, svarar eldledaren. Innan skottet går iväg ropar ni ”skott kommer”, ”färdig, färdig” och slutligen ”salva”.

Som specialistofficer och vapentekniker i marinen tjänstgör du på korvett, minjakt, ubåt eller ett större patrullfartyg. Du ansvarar för underhåll och översyn av ditt fartygs vapensystem: artilleripjäs, robotsystem, torpedsystem, eldhandvapen, sjunkbomber eller minor.

Du är inte ingenjör utan fokuserar på att se till att vapensystemen alltid fungerar. Du vårdar till exempel artilleripjäsens eldrör och mekanism och byter olja och fett. Som specialistofficer och vapentekniker är det du som sitter på den bästa och mest aktuella informationen rörande vapensystem från pistoler till sjunkbomber.

Du skall som person vara vetgirig och inriktad på problemlösning. Om en kanon får eldavbrott är det du som snabbt skall vara på plats för att felsöka och rätta till felet. Detta kräver att du är stresstålig och metodisk i ditt arbete. Du kommer att, på ytfartygen, även arbetsleda sjömän.

Fartygets övningar syftar till att få besättningen samspelt och trimmad för insats hemma såväl som internationellt. Du och övriga besättningsmedlemmar lever och arbetar i en miljö som kräver god samarbetsförmåga och kamratskap.

Utmaningarna för dig som vapentekniker till sjöss kan vara övningar som kräver en hård arbetsinsats under växlande väderförutsättningar. För att platsa som vapentekniker i flottan måste du klara dessa utmaningar.

Utbildningen för specialistofficer och vapentekniker genomförs vid Försvarsmaktens tekniska skola i Halmstad samt vid Sjöstridsskolan i Karlskrona.

Som specialistofficer och vapentekniker i marinen ansvarar du för underhållet och översynen av exempelvis artilleripjäs, robotsystem, torpedsystem, eldhandvapen, sjunkbomber eller minor på korvett, minjakt, ubåt eller ett större patrullfartyg.

Behörighetskrav

  • Grundkrav
  • Simkunnighet (200 m)
  • Matematik 3 (C)
  • Svenska 2 (B)
  • Fysik 1 (A) eller ellära 1 (A) 

Kompletterande prövning

Sökande till denna befattning i ubåtstjänst genomför en kompletterande prövning

Läs mer

Liknande befattningar

Systemtekniker specialistofficer

Specialistofficer och systemtekniker i marinen har ett brett tekniskt jobb och sköter drift och underhåll av exempelvis lednings-, radar-, eldlednings-, el- och undervattenssystem på flottans fartyg.

Saker går sönder på HMS Carlskrona
03:28

Torktumlare som går sönder, datorer som kraschar och ett dörrhandtag som har gett upp. Därför har fartyget sina egna uppfinningsrika reparatörer och maskinister, sjömän som underhåller fartyget dygnet runt.

Inre strid ombord på fartyg

Det är inte bara yttre hot att ta hänsyn till. Den inre striden är lika viktig för fartyget. Den innefattar bland annat brandbekämpning, sjukvård och reparation.