Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"
Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Militär Grundutbildning
MED VÄRNPLIKT

Foto: Bezav Mahmod

I Sverige är det din skyldighet att stå upp för allas våra rättigheter

Militär grundutbildning med värnplikt är en del av totalförsvarsplikten. Totalförsvarsplikten innebär enkelt förklarat att alla svenska medborgare behöver bidra till landets försvar vid behov.

För dig kan det innebära att du har plikt, det vill säga är skyldig, att påbörja och genomföra den
militära grundutbildningen.

Du som får en kallelse måste alltså enligt lag komma på mönstringen. Då är du skyldigt att genomföra mönstringen och eventuellt påbörja och genomföra en militär grundutbildning om du blir antagen. Om du istället har valt att söka frivilligt, omfattas du av samma plikt när du har tackat ja till en utbildningsstart på Rekryteringsmyndigheten.

Plikten träder också i kraft om du har bokats in på en så kallad kompletterande prövning, som krävs för vissa befattningar. Även om du inte blir godkänd på den kompletterande prövningen för den befattning du har sökt, och därför blir placerad på en annan befattning, är du skyldig att genomföra den utbildningen istället.

När du är klar med grundutbildningen blir du krigsplacerad och kan bli inkallad till repetitionsövningar eller om Sverige befinner sig i kris eller krig. Du blir behörig att söka anställning som soldat eller sjöman om du genomfört en grundutbildning på minst sex månader. Du blir också behörig att söka till en officersutbildning. Ett annat alternativ efter en grundutbildning kan vara att söka till Hemvärnet eller andra civila jobb i Försvarsmakten.

Stärk demokratin och ditt CV

Om du blir antagen till militär grundutbildning kommer din utbildningstid vara mellan fyra och elva månader. Det beror på vilken utbildning du blir antagen till. Blir du antagen till en längre är givetvis din ersättning också högre. För du vet väl att du får betalt för att stärka vår demokrati?

Förutom dagersättning på 146 kronor (det motsvarar cirka 4 380 kr/mån), gratis hemresor varannan vecka och ett starkare CV, så får du en utbildningspremie som är lika mycket som den totala dagersättningen du fått under grundutbildningen.

Dessutom har du såklart möjlighet att fortsätta din karriär i Försvarsmakten efter grundutbildningen. Du kan söka jobb som soldat eller till någon av våra officersutbildningar eller engagera dig i Hemvärnet.

Vanliga frågor

Vill du veta mer?

Läs mer om militär grundutbildning

Mer information om urval, kallelse och lagen om totalförsvarsplikt hittar du på Rekryteringsmyndighetens webbplats, rekryteringsmyndigheten.se/18ar

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.