De varma afrikanska vindarna beter sig annorlunda än hemma. Allt är ovant och annorlunda. Det är tur att du har dina instrument, tänker du när du går från campen till tornet. Klockan är fyra på morgonen och soluppgången är flera timmar bort. Du tar plats i flygledartornet och noterar det låga molntäcke som hastigt korsar månskäran. Håller vinden i sig får piloterna stanna på marken i dag.

Som vädersoldat samlar du in fakta om vädret vid flygbasen. Dina instrument finns utplacerade på flygfältet, och informationen från dem – väderdatan – sammanställer du i ett tekniskt system. Exempel på sådant du observerar är temperatur, luftfuktighet, molnhöjd och sikt.

Du arbetar tillsammans med meteorologen som är den som gör själva prognosen. Under morgonens genomgång lämnas den sedan över till piloterna. Din information är viktig för flyguppdragen och avgör i mångt och mycket om ett plan kan starta eller inte.

Under en insats eller en övning jobbar du till stor del i det mobila flygledartornet, där du kan bli stillasittande långa perioder. Du är med vid alla övningar som en del av den grundläggande personalen på en flygbas.

Som alla soldater får du lära dig att hantera vapen och annan nödvändig utrustning. Du får även sjukvårdsutbildning eftersom alla på flygbasen ska kunna hjälpa till om det behövs.

Som vädersoldat arbetar du i skift. Det kan betyda många tidiga morgnar, så det underlättar om du är morgonpigg.

Vädersoldaten samlar in och sammanställer väderdata som temperatur, luftfuktighet, molnhöjd och sikt – information som avgör om flygplan kan starta eller inte.

Behörighetskrav

  • Svensk medborgare. Dubbla medborgarskap accepteras
  • Du ska vara 18 år eller äldre vid ansökningstillfället
  • Matematik 1, (1a, 1b eller 1c godtas)
  • Svenska 1
  • Engelska 5
  • Uppnå resultat för denna befattning vid antagningsprövningen

 

Liknande befattningar

Underrättelseassistent

En underrättelseassistent inom flygvapnet tar emot och vidarebefordrar underrättelser samt uppdaterar ett datasystem som är kopplat till en helikopter.