Lyssna
Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Befattningsutbildning

Efter godkänd GMU fortsätter din grundutbildning. Ska du tjänstgöra som soldat, hemvärnssoldat, sjöman eller gruppbefäl genomför du en befattningsutbildning där du får fördjupade kunskaper inom området som du är antagen till.

Har du redan gjort GMU kan du ansöka direkt till en befattningsutbildning.

Ansök till befattningsutbildning

Andra delen av grundutbildningen

3 månader
GMU

Din karriär i Försvars­mak­ten börjar med att du genom­för grund­ut­bild­ning. Den inleds med Grundläggande militär utbildning (GMU) som pågår i tre månader. 

1-8 månader

Efter GMU fort­sät­ter du grundutbildningen med en befattningsutbildning. Längden beror på vilket område du utbildar dig inom. 

Tjänstgöring/Officersstudier

Efter grundutbildningen kan du fortsätta som anställd soldat/sjöman alternativt som hemvärnssoldat. Du kan också ha möjlighet att studera vidare till officer.  

UTBILDNING INOM DITT ARBETSOMRÅDE

Befattningsutbildningen kan vara allt från teoretiskt avancerad till fysiskt krävande. Det beror på vilken befattning du sökt och inom vilket arbetsområde.

Efter att hela din grundutbildning är slut fortsätter du som anställd soldat, sjöman eller gruppbefäl på heltid eller deltid. Du som gör grundutbildning för att bli hemvärnssoldat tecknar ett avtal med en hemvärnsbataljon.

Under befattningsutbildningen blev tempot högre och dagarna längre.

Daniel Karlsson

Att fortsätta utbildas och tjänstgöra här känns bara bra. Jag känner mig välkommen, gillar stämningen och kollegorna och jag lär mig mycket nytt.

Vilhelm Carlsson

Utbildningstiden varierar

Ansök till grundutbildning

Karriären i Försvarsmakten börjar med en grundutbildning.

ansök
Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information om jobb och utbildningar som passar dig.