Lyssna
Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

GMU

7 projekt 1000 erfarenheter

Foto: Anna Norén/Combat Camera/Försvarsmakten

Grundutbildningen i Försvarsmakten inleds med grundläggande militär utbildning (GMU). GMU fungerar som en introduktionsutbildning där du får grundläggande kunskaper för din framtida tjänstgöring.

Utbildningen är både praktisk och teoretisk och pågår i drygt tre månader. Under denna period kommer du att öka din självinsikt, växa som människa och bli en bättre lagspelare. Erfarenheter du kommer bära med dig och ha nytta av under resten av ditt liv.

GMU är indelad i sju olika delar som kallas projekt. Projekten varierar i tid. Det kortaste på några dagar till det längsta som är fyra veckor.

Projekt 1

KOLL PÅ LÄGET

Det första projektet av utbildningen handlar om att du ska få en introduktion och bekanta dig med din nya miljö. Du får lära dig hitta på förbandet, bekanta dig med din utrustning och andra saker som är mycket viktiga inför fortsättningen. Du kommer även att påbörja exercisutbildning och genomföra skjutövningar.

EFTER FÖRSTA PROJEKTET KÄNDES DET SOM ATT JAG FICK BRA KOLL PÅ LÄGET.

ATT DU BEKANTAR DIG MED GRUPPEN OCH DIN UTRUSTNING ÄR VIKTIGT INFÖR FORTSÄTTNINGEN.

Inblick i projekt 1

Projekt 2

Patrull

I projekt 2 börjar själva stridsutbildningen. Ofta utgår övningarna från att du och gruppen ska göra framryckningar från plats A till B. Olika saker inträffar under dessa moment och du lär dig hantera dem och agera på rätt sätt. I momenten ingår att identifiera och behandla personer i stressreaktion, och att öva närstrid utan vapen. Från och med ”Patrull” kommer de flesta övningar att ske i fält.

Hela tiden fick vi olika uppgifter att lösa med olika hotbilder. Det gällde att bevaka och hålla koll på områden, att snabbt kunna vara stridsberedd – dygnet runt.

Hanna Rydén

FRÅN OCH MED NU KOMMER DE FLESTA ÖVNININGAR ATT SKE I FÄLT.

Inblick i projekt 2

Projekt 3

Försvara

Under ”Försvara” börjar du öva mer i grupp med de andra. Du lär dig grunden i att skydda och försvara objekt. Det kan gälla att anordna och förbättra eget skydd, maskera objekt, bevaka objekt och genomföra strid från eldställning. Du ska också kunna agera på rätt sätt om du och gruppen utsätts för kemiska, biologiska, radioaktiva eller nukleära ämnen. En del av övningarna sker i mörker.

Slutövningen var fyra dygn i fält, då fick vi bland annat skjuta med spårljus i mörker och även kasta handgranat. Det var häftigt men samtidigt lite läskigt.”

Rikard Skägg

UNDER "FÖRSVARA" BÖRJAR DU ÖVA MER I GRUPP MED ANDRA.

Inblick i projekt 3

Projekt 4

Skyddsvakten bevakar

Att skydda Försvarsmaktens materiel och anläggningar är en viktig del i det kommande arbetet som soldat. Som skyddsvakt måste du kunna agera på rätt sätt och inom gällande lagar och bestämmelser. Juridiken är därför en tung del i detta moment. Du fördjupar dina kunskaper i såväl skjututbildningen som sjukvårdsutbildningen. Under projekt 2–4 genomförs sammanlagt åtta dygn i fält.

Nu fick vi ställas inför verklighetsliknande situationer öga mot öga med personer under olika scenarier. Jag har delvis fått en ny syn på vakter, det är en svår uppgift.

Tobias Nydahl

SOM SKYDDSVAKT MÅSTE DU KUNNA AGERA PÅ RÄTT SÄTT OCH INOM GÄLLANDE LAGAR OCH BESTÄMMELSER.

Inblick i projekt 4

Projekt 5

Individuella dagar

Det här är utbildningens reservtid. Här kan du ta igen aktiviteter och examinationer som du av olika skäl kanske missat i de tidigare projekten. Du får också förbereda dig inför en fortsatt tjänstgöring inom Försvarsmakten. Tillsammans med en yrkesvägledare utformar du din personliga utbildningsplan.

Vi utvärderade varandra både i hur man är som kamrat och som till exempel ledare i gruppen. Det var positivt och gav mycket, jag har fått nya insikter om hur jag uppfattas av andra.

Charlotte Boström

UTBILDNINGENS RESERVTID. UTFORMA DIN PERSONLIGA UTBILDNINGSPLAN.

Inblick i projekt 5

Projekt 6

Aldrig ge upp

Den här delen av utbildningen syftar till att du ska få lära känna och utveckla din egen förmåga för vad du klarar av. Projektet är mer påfrestande än de tidigare. Du får lära dig att fokusera för att lösa uppgifter under krävande förhållanden, där målet är att du ska stärka din självinsikt och ditt självförtroende. De åtta dygnen genomförs i fält. Ett av dem genomför du ensam.

Det här var en summering av allt vi lärt oss hittills. Åtta intensiva dygn i fält där kraven och påfrestningarna trappades upp mer och mer. Sista tre dygnen fick vi väldigt lite mat och sömn, då sattes vi verkligen på prov.

Alexandra Wettervik

MÅLET ÄR ATT STÄRKA DIN SJÄLVINSIKT OCH DITT SJÄLVFÖRTROENDE.

Inblick i projekt 6

Projekt 7

Avslutning

I det sista projektet vårdar du bland annat din utrustning och de gemensamma lokalerna. Sedan fortsätter grundutbildningen med din befattningsutbildning. Det innebär för vissa också att du kan få byta förläggning eller ort inför din fortsatta utbildning.

På avslutningsceremonin gick vi ner till ett soldattorp där regementschefen höll ett tal och delade ut kamratpris. Nu ser jag fram emot att påbörja befattningsutbildningen!

Lucas Lima

I DET SISTA PROJEKTET GÖR DU VÅRD AV DIN EGEN UTRUSTNING OCH DE GEMENSAMMA LOKALERNA.

Inblick i projekt 7

BEFATTNINGSUTBILDNING

Efter godkänd GMU fortsätter din grundutbildning med en befattningsutbildning.

Ansök till grundutbildning

Karriären i Försvarsmakten börjar med en grundutbildning.

ansök
Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information om jobb och utbildningar som passar dig.