På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Under utbildningen

Foto: Jan Sjöberg.

Det är mycket som du ska hinna med att lära dig under grundutbildningen. Under delar av utbildningen lär du dig generella kunskaper som alla soldater och sjömän ska kunna. Andra delar är specifika för just dina uppgifter. Det kommer att vara både teoretiska och praktiska moment.

Under de generella delarna får du exempelvis lära dig att jobba självständigt och tillsammans med din grupp. Du kommer också lära dig att använda ditt vapen och att omhänderta skadade i olika situationer.

Du kommer också att utbildas inom specifika områden för just din roll. Det kan vara att du ska lära dig tekniska system, att köra ett fordon eller lösa komplicerade uppgifter som grupp. Det är under dessa delar av grundutbildningen som du formas för att kunna fungera i den befattning som du är uttagen till.

Om grundutbildningen

Utbildningstid

6–15 MÅNADER

Utbildningen till att bli soldat eller sjöman är oftast nio månader. Ska du bli grupp-, plutons- eller kompanibefäl eller jobba i en särskild befattning ökas utbildningstiden till 11 eller 15 månader. Grundutbildning till regionalt insatskompani är 6–9 månader.

Efter grundutbildningen

FORTSÄTT I FÖRSVARSMAKTEN

När du är klar med grundutbildningen har du möjlighet att söka jobb som soldat eller sjöman. Du kan också välja att vidareutbilda dig till officer eller specialistofficer. 

MOT DET CIVILA LIVET 1000 ERFARENHETER RIKARE

Med en grundutbildning bakom dig har du stärkt ditt CV. Om du vill kan du fortsätta i Försvarsmakten vid sidan om. Engagera dig i Hemvärnet, jobba på deltid som soldat eller utbilda dig till reservofficer.

Daniel Karlsson, Stridsbåtchef, Ekipage komaniet,

"Under befattningsutbildningen blev tempot högre och dagarna längre."

Daniel Karlsson
KARLSKRONA 20131029. Personal anställd på Blekinge flyflotilj, F 17 visar och berättar om sina yrken och tjänster.
Blekinge flygflottilj, F 17, har alltid en grupp Jas 39 Gripen beredda för att gå upp i luften och skydda Sveriges gränser.
F 17 finns på fyra platser i landet. Flottiljens stab och huvuddelen av verksamheten finns i Kallinge, norr om Ronneby. Utanför Värnamo har vi övningsbasen Hagshult. Vi har även verksamhet på Malmen i Linköping samt vid flygplatsen i Visby på Gotland.
På flottiljen har vi två insatsberedda divisioner med omkring 20 Jas 39 Gripen vardera. De utgör en viktig del i att skydda Sveriges luftrum, vilket kallas incidentberedskap. Någonstans i landet står ett antal plan alltid redo att avvisa plan som tagit sig in på svenskt territorium utan tillstånd.
På F 17 flyger vi sammanlagt omkring 4 500 timmar per år. För att flygningarna ska ske med säkerhet krävs mycket service och underhåll. Det arbetet gör flygunderhållsenheten.

Foto: Johan Lundahl / Combat Camera / Försvarsmakten

"Jag känner mig välkommen, gillar stämningen och kollegorna och jag lär mig mycket nytt."

Vilhelm Carlsson

Redo att ansöka?

Alla som genomför grundutbildning omfattas av lagen om totalförsvarsplikt.

Läs mer och ansök
Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information om jobb och utbildningar som passar dig.

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.