Lyssna
Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Vanliga frågor om könsneutral totalförsvarsplikt

Här kan du läsa svaren på vanliga frågor som ställs till Försvarsmakten gällande könsneutral totalförsvarsplikt.

Mer information om urval, kallelse och lagen om totalförsvarsplikt hittar du på Rekryteringsmyndighetens webbplats, rekryteringsmyndigheten.se/18ar

Regeringens beslut innebär att alla delar av lagen om totalförsvarsplikt (mönstring, militär grundutbildning med plikt och repetitionsutbildning) kan tillämpas igen.

Varje år skickar Rekryteringsmyndigheten ut ett webbaserat frågeformulär (beredskapsunderlaget) till alla som fyller 18 under året, både män och kvinnor, på samma sätt som tidigare. Utifrån uppgifterna i beredskapsunderlaget bedöms vilka ur hela gruppen som är bäst lämpade för en militär grundutbildning. De kommer att kallas till mönstring.

Individens motivation och vilja kommer i den utsträckning som är möjlig att vägas in i bedömningen av vilka som ska kallas till mönstring och i bedömningen av vilka som blir inskrivna till militär grundutbildning.

Samtidigt som militär grundutbildning med plikt åter tas i bruk, kan man fortfarande ansöka helt frivilligt till den militära grundutbildningen.

För de två vägarna till grundutbildning gäller:

  • Samma krav för inskrivning till grundutbildning.
  • Samma utbildning.
  • Samma behörighet för en anställning, avtal med Hemvärnet eller fortsatt officersutbildning som idag.

Under andra halvåret 2017 och första kvartalet 2018 kommer kvinnor och män födda 1999 att mönstra. De som väljs ut börjar sin utbildning 2018.

Under hösten 2018 och första kvartalet 2019 kommer kvinnor och män födda 2000 att mönstra. De som väljs ut börjar sin utbildning 2019.

Vanliga frågor om totalförsvarsplikt