På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Soldater, sjömän och gruppbefäl

Som soldat eller sjöman kan du tillhöra armén, marinen, flygvapnet eller Hemvärnet, från norr till söder, i en mängd olika befattningar.

Jobbet som soldat eller sjöman varierar från vilken befattning du har eller inom vilket område eller förband du jobbar. Gemensamt för alla roller är att yrket bjuder på både möjligheter och utmaningar. Du har stort eget ansvar och får tillsammans med din grupp lära dig att vara en bra lagspelare.

Olika arbetsuppgifter – olika krav

Arbetsuppgifterna och utmaningarna varierar stort vilket gör att du kan hitta en roll som passar dig.

Beroende på vilken befattningen du har så skiljer sig kraven på dina olika förmågor.

Som exempelvis mekaniker måste du kunna felsöka och reparera fordon och maskiner. Som sjukvårdare måste du kunna omhänderta skadade kollegor i kritiska situationer. Att vara jägarsoldat sätter din uthållighet och mentala styrka på prov.

Testa befattningsguiden för att se vilket jobb som kan passa dig i Försvarsmakten.

UTVECKLAS HELA TIDEN

Du ägnar mycket tid åt att öva dina uppgifter under realistiska förhållanden varvat med praktisk och teoretisk utbildning.

Du får möjlighet att vidareutveckla dig inom din kompetens och profession. Du kanske har som mål att bli gruppchef eller vidareutbilda dig till officer i framtiden?

ARBETSTIDERNA VARIERAR

Försvarsmakten är igång 24 timmar om dygnet, året runt. Din arbetstid och ditt arbetsschema kan variera stort beroende på vad du jobbar med.

Vanligtvis arbetar du 08:00–16:30 om det inte är övning. Men om du jobbar på ett fartyg kan du vara i tjänst några veckor för att sedan vara ledig en period. Om du istället jobbar med bevakningsuppgifter kan du jobba i skift.

Villkor

AVTAL MED FACKET

För att vi ska kunna anställa personal tidsbegränsat för längre tid än två år (som är möjligt enligt lag) krävs ett särskilt avtal med facket.

Arbetsgivarverket har träffat ett avtal med fackförbunden Saco och OFR som innebär att Försvarsmakten kan anställa gruppbefäl, soldater och sjömän i max tolv år under en arton-årsperiod och som längst åtta år i en följd. Det gäller GSS/K (heltidsanställda benämns som GSS/K i styrande dokument och står för: gruppbefäl soldat sjöman, kontinuerlig tjänstgöring).

Vilket av avtalen som omfattar dig avgörs av ditt val av fackförbund.

LÖN

Som heltidsanställd soldat (GSS/K) har du en grundlön som är individuellt satt. Den är kopplad till vad du arbetar med, utifrån befattning, arbetsuppgifter, ditt ansvar samt hur och var du arbetar. Du får extra ersättning vid övningar, beredskap och insats.

Lägsta grundlönen soldater och sjömän är 24 000 kronor.

SEMESTER

När du arbetar i Försvarsmakten har du fler semesterdagar än vad semesterlagen säger. Semesterns längd följer din ålder.

  • Till och med det år du fyller 29 har du 28 dagar.

  • Från och med det år du fyller 30 har du 31 dagar.

  • Från och med det året du fyller 40 har du 35 dagar.

Du har också rätt till betald ledighet vid särskilda tillfällen, som vid flytt eller om en anhörig drabbas av allvarlig sjukdom.

TRÄNING TRE TIMMAR I VECKAN

Vi vill att alla våra medarbetare ska vara friska och må bra. En god fysik är ofta nödvändig för att du ska kunna utföra dina arbetsuppgifter på ett bra sätt. Därför ska våra medarbetare träna på arbetstid. Du har tre timmar i veckan tillägnade till att träna.

Du har rätt till ersättning för träningsskor på 1 200 kronor vartannat år.

VID SJUKDOM

Om du blir sjuk får du ersättning för receptbelagda läkemedel. Du får också delvis ersättning för läkarvård, sjukgymnastik och viss tandvård. Om du blir långtidssjuk får du utöver ersättningen från Försäkringskassan ett sjukpenningtillägg.

FÖRSÄKRING

Alla som är aktiva i Försvarsmakten omfattas av ett försäkringsskydd. I skyddet ingår arbetsskadeförsäkring, försäkringar enligt kollektivavtal och tjänstereseförsäkring som gäller vid tjänsteresa. Du omfattas dessutom av grupplivförsäkring när du tjänstgör.

Jobba deltid

Som soldat har du även möjlighet att jobba deltid. I Försvarsmakten innebär det att du har ett vanligt jobb eller studerar och samtidigt jobbar som soldat några veckor om året. Har du redan genomfört en grundutbildning eller värnplikt kan du söka jobb direkt.

Soldat på deltid Alla lediga jobb

Det börjar med en
grundutbildning

För att kunna jobba som soldat eller sjöman krävs det att du har genomfört en grundutbildning med värnplikt.

Läs mer om grundutbildningen

HEMVÄRNET

Du har också möjlighet att gå med i hemvärnet. Det är frivillig verksamhet där du tecknar ett avtal om att tjänstgöra. Det innebär vanligtvis att du tjänstgör åtta dagar, fördelat på två tillfällen, under ett år.

Läs mer om hemvärnssoldat

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.