På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Monika - stabsassistent i Hemvärnet

Som stabsassistent sitter Monika mitt i smeten i en bataljonsstab och tar hand om inkomna meddelanden och arkiverar dessa. Tempot är ofta högt och det gäller att kunna behålla lugnet i stressade situationer.

När Monika började i Hemvärnet för 20 år sedan var omvärldsläget ett annat än vad det är idag. Hon berättar att allt blivit mer verkligt och att det är viktigt att tänka igenom vad ett engagemang i Hemvärnet innebär, innan man gör en ansökan.

– Fråga dig själv om du är beredd att ta det ansvar som krävs. Det är allvar nu och det behöver du vara medveten om när du kliver in i Hemvärnet. Jag har informerat min familj om att det kan hända att jag måste åka ifrån dem om det blir skarpt läge, säger Monika.

Monika arbetar som stabsassistent i en bataljonsstab vilket innebär att hon sitter mitt i händelsernas centrum. Hon håller reda på alla meddelanden som skickas till och från staben, ansvarar för lägeskartan och skriver kort dagbok om det som händer.

– Att föra lägeskarta innebär att titta på var våra trupper befinner sig och var fienden är. Det är mycket viktigt att hålla lägeskartan uppdaterad annars får underrättelsebefälet och stridsledaren fel information, säger Monika.

Andra arbetsuppgifter som Monika har är att stötta befälen vid orderskrivningar eftersom hon brukar ha kännedom om hur terrängen ser ut. När Monika utbildade sig till stabsassistent för 22 år sedan började hon med att sitta i en kompanistab ute i fält, något hon vill tipsa andra som är nyfikna på rollen att börja med.

– Det är jättebra att träna upp sig i en kompanistab. Du får sitta mitt i smeten ute i ett stabstält och göra allt möjligt. Det är inte så många i den staben och du lär dig ta ansvar. 

Viktiga egenskaper för att passa som stabsassistent är att vara lugn och kunna steppa upp snabbt när det händer saker. Tempot kan växla en del, från lugnt till fullt pådrag på väldigt kort tid.

"Gemenskapen är det allra bästa med Hemvärnet."

Under sin hemvärnskarriär har Monika även hunnit med att vara sjukvårdare under ett antal år. Hon berättar att det är en stor fördel att ha den dubbelkompetens och erfarenhet hon besitter. Som nästa steg funderar hon på att utbilda sig till instruktör för att kunna utbilda andra.

– Jag har haft förmånen att gå flera ledarskaps- och personlighetsutbildningar genom Hemvärnet som jag också haft nytta av privat i mitt arbete som verksamhetschef, säger Monika.

Hon är tydlig med att om det finns ett minsta intresse för Hemvärnet och du har funderat igenom vad som krävs av dig är det bara att söka.

– Gemenskapen är det allra bästa med Hemvärnet. I min bataljonsstab försöker vi träffas varannan månad på en after work för de som vill. Vi är en tight grupp med väldigt god stämning. Senaste månaderna har vår kontakt ökat ytterligare kopplat till omvärldsläget och vi hörs ännu mer nu, säger Monika.

Läs mer om stabsassistent.

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information direkt från oss.

Skapa profil

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.