Snön yr runt skotrarna när ni mullrar fram genom det meterdjupa snötäcket. Det är bråttom, på en av kälkarna som ni drar ligger en skadad soldat. Stridssjukvårdaren åker med och vakar över honom. Soldatens ben klämdes efter att ett mindre snöskred träffat hans skoter. Efter att ni har kört i sex timmar gör sig tröttheten och kylan påmind. Soldaten är fortfarande vid gott mod men det är viktigt att snabbt komma till en läkare som kan ge kvalificerad vård. Efter ytterligare två timmars körning i den pinande vinden skymtar ni sjukvårdplatsen där läkare och sjuksköterskor står beredda att ta emot den skadade soldaten.

Som förstärkningssoldat är du en mångsysslare som kan grunderna inom logistik, ledning och sjukvård. Ett av dessa områden är din specialitet och huvudsyssla. Förstärkningssoldaterna är speciellt uttagna och kan precis som jägarsoldaterna arbeta långa perioder i fält, bland annat på bekostnad av personlig bekvämlighet.

Arbetet består av utbildning, övning och insats. Precis som inom alla andra yrken inom Försvarsmakten ingår också vård av utrustning och fordon. Förstärkningssoldaten har ett omväxlande yrke, långa perioder av utbildning och materielhantering växlas med övningar. Ena dagen kan du stå på en myr och lasta drivmedel, nästa dag kan tillbringas i en lektionssal där du lär dig signalering med plutonens radiosystem.

Utbildningen kan också bestå av förarbehörighet, avancerad sjukvårdsutbildning eller elektromekanik. Eftersom förbandet löser sina uppgifter i miljöer där el, vatten och plogade vägar inte är en självklarhet måste alla uppkomna behov lösas med medförd utrustning och soldaternas egna kunskaper.

Det är viktigt att vara väl förberedd. Din vardag som förstärkningssoldat består till största delen av att öva med din grupp inför krävande insatser.

Ni ska självständigt kunna förflytta er långt i mindre fordon eller i tunga transportfordon, även till fots eller på skidor, för att kunna stödja jägarbataljonen med underhåll, sjukvård och ledning. Kraven på personalen är högre än i de flesta andra förband. Jägarbataljonen och all personal är specialiserade på insatser i arktiska och subarktiska vinterförhållanden.

Ett mål är att du ska klara av dina uppgifter i varierade miljöer, som sträng kyla och mörker eller under fysiska svåra förhållanden. Därför är träningen ibland tung både fysiskt och mentalt. Även ovisshet är en del av utbildningen. Stor vikt läggs vid hur du fungerar i klimat där temperaturen kan vara under 40 minusgrader.

Som förstärkningssoldat utbildas du i logistik, ledning, närskydd och sjukvård och tar hand om jägarbataljonens behov inom dessa områden.

Behörighetskrav

  • Svensk medborgare. Dubbla medborgarskap accepteras
  • Du ska vara 18 år eller äldre vid ansökningstillfället
  • Matematik 1, (1a, 1b eller 1c godtas)
  • Svenska 1
  • Engelska 5
  • Uppnå resultat för denna befattning vid antagningsprövningen.

Kompletterande prövning

Sökande till denna befattning genomför en kompletterande prövning.

Läs mer