Grundutbildning

Försvarsmaktens grundutbildning är helt unik och öppnar för flera möjligheter i Försvarsmakten. Du kommer dessutom att få erfarenheter som du bär med dig resten av livet.

Hemvärnssoldat
STOCKHOLM 20090520.Bogen på ett av fartygen..Fjärde sjöstridsflottiljen seglar från sin hemmahamn i Berga till Stadsgårdskajen i..

Grundutbildningen är både praktisk och teoretisk. Under perioden kommer du att öka din självinsikt, växa som människa och bli en bättre lagspelare – lärdomar du har nytta av både i och utanför Försvarsmakten. 

För att ansöka krävs det att du är svensk medborgare och minst 18 år.

Efter genomförd grundutbildning har du utvecklat:

Personlig mognad
Du lär känna dina styrkor och svagheter, och utvecklar ditt konsekvenstänkande

Förstå en uppgift och lösa den
Du har förmåga att ta initiativ och på ett strukturerat sätt lösa utmaningar, ensam och tillsammans med andra.

Att prestera och leverera under press
Du har förmåga att prestera och handla rationellt i stressade och pressade situationer, ensam och tillsammans med andra.

Din samarbetsförmåga
Du har förmåga att fungera i och anpassa dig till en grupp.

Utbildningstiden varierar beroende av inriktningen du väljer

Soldat/Sjöman 9-11 månader

Om du genomför grundutbildning i armén, marinen eller flygvapnet är utbildningstiden oftast nio månader. Ska du bli gruppbefäl eller jobba i en särskild befattning utökas utbildningstiden till elva månader. När du är klar med grundutbildningen fortsätter du som anställd på heltid eller deltid.

Hemvärnssoldat 4-7 månader

Du som genomför grundutbildning med hemvärnsinriktning har oftast en befattningsutbildning på en månad efter GMU. Ska utbilda dig till gruppbefäl eller en särskild befattning blir din utbildningstid längre. Efter grundutbildningen återgår du till din civila sysselsättning samtidigt som du kalls in till övningar någon gång per år.

Officer 6-9 månader

Syftar din grundutbildning till vidare studier på officersprogrammet eller specialistofficersutbildningen är utbildningstiden vanligtvis nio månader. Efter grundutbildningen fortsätter du med officersstudier.

Är grundutbildning något för dig?

Michaela Holmér

"Jag lärde mig mycket på ett personligt plan. Mognade och fick bättre självförtroende."

Läs mer

Håkan Martin

"Jag blev mer ödmjuk och insåg att det är min prestation här och nu som räknas."

Läs mer

Vanliga frågor

 • Kan jag ansöka trots att jag har synfel?

  Synfel är inget generellt hinder för att bli antagen. Befattningarna ställer olika krav på synen. Det lägsta kravet för synskärpan är minst 0,1 på enskilt öga när du inte har linser eller glasögon. Med glasögon eller linser ska synskärpan vara minst 0,8 på bästa ögat och 0,1 på sämsta ögat. Synskärpan på båda ögonen tillsammans ska vara minst 0,5 med glasögon eller linser.

 • Kan jag ansöka trots att jag har blivit dömd för brott?

  Har du blivit dömd för brott i domstol eller fått ett strafföreläggande från åklagarmyndigheten under de senaste fem åren kommer du att få avslag på din ansökan i samband med rekryttestet. Alla som går vidare efter rekryttest och antagningsprövning kontrolleras i polisens misstanke- och belastningsregister.
 • Hur fort bör jag klara av att springa en mil?

  Det viktigaste är att du har vanan att springa och har en syreupptagningsförmåga som gör att du inte hela tiden måste arbeta på din maximala nivå. Du har ett bra utgångsläge om du klarar att springa 2 kilometer på 10 till 11 minuter.

 • Kan jag bli antagen trots att jag har en sjukdom eller är allergisk?

  Vissa sjukdomar, funktionshinder skador kan leda till att du inte blir antagen. Under det första steget av din ansökan får du bland annat svara på frågor om din hälsa och din fysik. Om du bedöms som olämplig utifrån dina svar kommer det att leda till avslag. Om du går vidare kommer du att vid en antagningsprövning få genomgå en läkarundersökning innan du kan bli antagen.

Är du intresserad?

Karriären i Försvarsmakten börjar med en grundutbildning. Klicka på om ansökan för att läsa mer och ansöka.

/imagevault/publishedmedia/ol67pxbu9cqk0rku1btf/20140603_jimcro01_ING2_063.jpg