Redo att ansöka?

Kul att du är intresserad av en framtid inom Försvarsmakten. Här ser du hur det går till under själva antagningsprocessen. Innan du ansöker är det viktigt att du har en tydlig bild av vad du vill göra. Soldat, sjöman eller officer? Heltid eller deltid? Och vilket arbetsområde är du intresserad av? Ta dig tid att förstå de olika vägarna du kan välja. Läs på om aktuella utbildningsstarter och vilka befattningar som passar dig.
Lycka till!

REDO ATT GÅ VIDARE?

Fortsätt till steg 1

Ansökan

3 steg

Så här ansöker du

Du ansöker till Försvarsmakten på Rekryteringsmyndighetens webbplats. Där får du tillgång till "min sida". Där hittar du information om din ansökan. Du loggar enklast in med e-legitimation.

Behörighetskontroll

I och med att du fyller i ditt personnummer kontrolleras din grundbehörighet. Att du fyllt 18år och är svensk medborgare.

Rekryttest på webben

Efter att du har ansökt svarar du på frågorna i rekryttestet. Du får också fylla i vad du är intresserad av att utbilda dig till.
Om du blir godkänd på rekryttestet har du möjlighet att boka tid till en antagningsprövning.

Förberedelser

2 steg

Boka antagningsprövning

Efter godkänt och signerat rekryttest bokar du själv in en tid hos Rekryteringsmyndigheten. Försvarsmakten betalar din resa till närmaste ställe för antagningsprövning.

Kom förberedd

Det är viktigt att du kommer förberedd till antagningsprövningen. Ta reda på hur du vill engagera dig. Börja träna i god tid. Kontrollera att du har med dig allt som står i packlistan.

Hitta tre befattningar som passar dig

Det viktigt att du vet vad du vill göra i Försvarsmakten. Välj ut minst tre befattningar som du är intresserad av till samtalet med yrkesvägledaren.

Till BefattningsguidenSe vad du kan söka till just nu

Ditt engagemang inom Försvarsmakten

Du behöver inte välja bort din civila karriär för att engagera dig i Försvarsmakten. Deltid i försvaret innebär att du är med på utbildningar, övningar och insatser vid sidan av ditt ordinarie jobb eller studier.

hur du kan tjänstgöra

Träna inför utbildningen

För att klara av den fysiskt krävande utbildningen och ditt senare uppdrag i Försvarsmakten är det viktigt att du är väl förberedd. Börja därför träna i god tid.

Läs mer om träning

Packlista

Det är en rad med saker att tänka på innan du beger dig iväg till antagningsprövningen och det är lätt att missa något. Vi sammanställt en lista där du kan pricka av att allt är med.

Ladda ner (PDF)

Antagningsprövningen

2 steg

Så går antagningsprövningen till

Prövningen tar ungefär 8 timmar. Du kommer bland annat att genomföra olika tester och intervjuer.

Kompletterande tester

Vissa befattningar kräver att du gör tester utöver antagningsprövningen. Om du behöver göra kompletterande tester, för befattningen du söker till, bokar yrkesvägledaren in dig för det.

Resultatet

3 steg

Antagningsbesked

Du får veta direkt om du är preliminärt antagen. Du kommer att få det slutgiltiga beskedet på ”min sida”. Där står också information om när och var utbildningen börjar. 

Bekräfta antagning

När du fått det slutgiltiga beskedet måste du bekräfta din antagning inom fyra dagar. Om du inte bekräftat antagningen inom den tiden kommer din ansökan att avslutas.

Förberedelser inför utbildningsstart

När det börjar närma sig utbildningsstart kan du ta del av viktig information som välkomstbrev och kontaktuppgifter på ”min sida". Där bokar du också resan till utbildningsorten.

Din utbildning börjar

Redo att ansöka?

Karriären i Försvarsmakten börjar med en grundutbildning. Klicka på knappen för att ansöka via Rekryteringsmyndighetens webbplats.

/imagevault/publishedmedia/lqprcdlvv1d8nth60sa3/20121029_nicgus03_111Komp_445.jpg

Ansökan sker hos Rekryterings­myndigheten

Försvarsmakten samarbetar med Rekryteringsmyndigheten kring ansökan, rekryttest och antagningsprövning. Din ansökan skickar du enkelt in via Rekryteringsmyndighetens webbplats.
Gå vidare till Rekryteringsmyndigheten