På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan
Insteg IT

Din ingång till en IT-karriär i försvaret

Insteg IT är en ett år lång introduktion till Försvarsmaktens IT-system där du blir anställd för att varva utbildning med praktik.

Tjänsten är utformad som en introduktion till Försvarsmaktens IT-system och arbetssätten runt dem. Som en del i utbildningen ingår en tids tjänstgöring på Försvarsmaktens centrala Service Desk vid IT-stödavdelningen.

Där kommer du komma i kontakt med Försvarsmaktens alla medarbetare ute i landet och hjälpa dem med deras IT-relaterade problem. Detta ger dig en bred kunskap och förståelse för de IT-system som vi använder oss av.

Ta fram en utvecklingsplan med din mentor

Under tjänstgöringstiden får du stöd och vägledning av mentor, kollegor och chefer för att kunna ta steget vidare i din IT-karriär hos oss.

Tillsammans upprättar vi en individuell planering för att hjälpa dig vidare mot det område du önskar, kombinerat med de behov vi ser inom förbandet. Planen innehåller utbildning, praktisk tjänstgöring på andra enheter och avdelningar för att göra dig matchningsbar mot det jobb du vill ha.

Två utbildningsstarter per år

Insteg IT startar två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Du söker tjänsten via sidan Lediga jobb.

Du får en särskild visstidsanställning på maximalt ett år, med målet att du därefter ska söka en tillsvidaretjänst som passar dig.

Instegsutbildningen steg för steg

2 veckor
Introduktion: steg 1

 • Obligatoriska utbildningar.
 • Försvarsmaktens IT-miljöer.
 • Tjänstespecifika utbildningar för arbete som supportoperatör.
 • GAP-analys och onboardingplan.
9 veckor
Introduktion: steg 2

 • Praktiskt utbildning där du tjänstgör som supportoperatör vid Service desk för att bredda din kunskap.
 • Specifika IT-utbildningar – generell kompetenshöjning.
 • Information om olika tjänsteområden.
8 månader
Tjänstgöringsperiod

 • Tjänstgör på en avdelning hos Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband, FMTIS, för att få djupare kunskap inom ett visst område.
 • Tjänstespecifika utbildningar.
 • Mentorskap hos mottagande avdelning.
 • Regelbunden uppföljning utifrån din onboarding-plan.

"Man får bra stöd av cheferna för att ta sig vidare i Försvarsmakten"

Philip

Philip var en av de första som anställdes via Insteg IT. Drivet tog honom snabbt vidare i organisationen. I dag har han ett jobb som är både stabilt och utmanande.

Efter att ha läst information och nätverksteknik på gymnasiet och jobbat med programmering inom industrin sökte Philip till Insteg IT.

Första tiden bestod av utbildning på Försvarsmaktens Service desk. Där lärde han sig systemen och hur arbetet bidrar till alla olika försvarsgrenar.

– Om du är relativt trygg i telefonen är det lätt att komma in i arbetet och bli självgående, berättar Philip.

Efter utbildningen tog Philip ett vikariat som IT-handläggare och sökte sig därefter vidare i organisationen. I dag jobbar han på Teledriftcentralen med att drifta och övervaka försvarets telenät.

– Det är inte som i Silicon valley-filmer. Allt ansvar hänger inte på en person. Många människor är inblandade för att allt ska fungera och vara säkert, och så ska det ju vara när man arbetar med hög säkerhet, säger Philip.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.