På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

VÅR VERKSAMHET - VÅRA VÄRDEN

Som tjänstgörande i Försvarsmakten får du erfarenheter, meriter och inte minst en gemenskap som du bär med dig resten av livet. Du utvecklas dagligen genom att se hur du kan göra skillnad. Du möts av utmaningar samtidigt som du har en stark och trygg arbetsgivare som backar upp. Det finns helt enkelt många fördelar för dig.

Eget ansvar

Att jobba inom Försvarsmakten är långt mer än att lyda order. Hos oss får våra medarbetare tillfälle att växa med uppgiften. Vi förbereder oss ständigt på att agera i ett skarpt läge. Genom utbildning och träning blir du redo att agera självständigt när så krävs. Du ska kunna fatta rätt beslut i pressade lägen och utföra andras planer, vilket sätter stort ansvar på dig som individ.

Samtidigt vill vi att du ska veta att det finns en stark uppbackning av medarbetare och arbetsgivare runt om dig som är beredd att ta eget ansvar.

Göra skillnad

Varje dag, varje timme, varje minut gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv i både smått och stort. Hos oss kommer du att göra skillnad, på riktigt. Vi finns i andra länder för att bistå våra medmänniskor i arbetet för att skapa en säkrare livssituation. Vi bidrar till att stötta grundläggande mänskliga rättigheter och demokratiska värden.

Även på hemmaplan bidrar vårt arbete till att göra skillnad för såväl allmänheten i stort som för enskilda. Till exempel vid naturkatastrofer som översvämningar, stormar eller skogsbränder.

Personlig utveckling

I Försvarsmakten ser vi personlig utveckling som en viktig del i din karriärutveckling. Våra utbildningar innehåller både bredd och djup. Du får en ovärderlig grund som höjer såväl din fysiska som psykiska förmåga. Sedan är det upp till dig att välja inriktning för din fortsatta karriär.

Det finns många olika vägar att gå. Att du möts av olika utmaningar, får möjlighet att träna och testa dina gränser gör att du ständigt utvecklas som person.

Gemenskap

Fråga vem som helst som har gjort en grundutbildning eller jobbat i Försvarsmakten om deras intryck. Alla kommer säkert att nämna kamraterna, gemenskapen och gruppdynamiken.

När du genomgår tuffa utmaningar formas starka band. Du och dina kollegor utsätts för påfrestningar tillsammans och löser uppgifter gemensamt. Du lär dig hur du fungerar i en grupp likväl som ni får träna på hur gruppen ska nå olika mål. På köpet får du vänner för livet.

Utmaningar

Våra medarbetare utsätts för ständiga utmaningar där det krävs att alla sinnen spetsas. Många kan berätta om hur utmaningarna har fått dem att växa och påverkat dem på många plan.

Inom Försvarsmakten får du testa din kapacitet på alla områden. Erfarna handledare som alla har varit i din sits ger dig rätt förutsättningar för att gradvis växa med uppgiften. Samtidigt sporras du till att anta utmaningarna och övervinna hinder.

Meritvärden

Inom Försvarsmakten finns karriärmöjligheter som räcker för en hel livstid och mer därtill. Men varför nöja sig med det? Många av våra kollegor utnyttjar vår stora interna arbetsmarknad. Vissa går vidare till andra jobb eller tillfälliga uppdrag utanför Försvarsmakten, för att sedan komma tillbaka. Alla kan vittna om vilken betydelse utbildning, erfarenheter och formella meriter har haft för deras fortsatta karriär.

Den träning, feedback och kompetens du får hos oss är eftertraktad. Vi kan erbjuda dig fortsatta utmaningar, men bjuder gärna resten av arbetsmarknaden att ta del av våra kompetenta medarbetare.

Håll dig uppdaterad med Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil och få uppdateringar om Försvarsmakten och om jobb- och utbildningsmöjligheter.

Skapa profil

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.