Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"
Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Jobba civilt i Försvarsmakten

Foto: Vibeke Aronsson

Jobba som civil

Att arbeta i Försvarsmakten handlar inte bara om att lösa militära uppgifter. I myndigheten finns också en stor andel civilanställda – allt från mekaniker, administratörer och tolkar till jurister, informatörer och sjukvårdspersonal.

Förmåner

Som statligt civilanställd i Försvarsmakten har du flera förmåner.

Friskvård

Försvarsmakten arbetar aktivt med att skapa goda förutsättningar för friskvård. Därför finns det alltid träningsmöjligheter på våra förband och som civilanställd uppmuntras du till att träna på arbetstid. Vi hoppas att du tar den möjligheten.

  • Träna upp till tre timmar under arbetstid varje vecka.
  • Fri tillgång till gym på eller nära arbetsplatsen.
  • Gratis träningskläder och ersättning för att köpa träningsskor.
Tävlingar

Om du gillar att träna mot ett mål så betalar Försvarsmakten halva startavgiften på ett flertal tävlingar och arrangemang. Under Försvarsmaktsmästerskap betalar du ingenting och får delta på arbetstid. 

 Semester

  • Till och med det år du fyller 29 har du 28 dagars semester.
  • Från och med det år du fyller 30 har du 31 dagar.
  • Från och med det år du fyller 40 har du 35 dagars semester.

Tjänstepension

Utöver din allmänna pension och premiepension får du också tjänstepensionen PA16 genom din anställning. Den ger dig extra ålderspension, men är också ett ekonomiskt skydd vid sjukdom eller dödsfall. 

Försäkringar

Som anställd i Försvarsmakten omfattas du av en mängd olika försäkringar: arbetsskadeförsäkring, avtal om ersättning vid personskada, trafikförsäkring, grupplivsförsäkring, tjänster. 

Föräldraledighet och ersättning

För att underlätta din föräldraledighet betalar Försvarsmakten en kompletterande ersättning, vilket motsvarar 90 procent av din lön under 360 dagar. 

Läkarbesök och läkemedel

Du har möjlighet att göra läkarbesök och tandläkarbesök på arbetstid. Du kan också få viss ersättning för dina kostnader när du går till läkare och sjukgymnast samt få ersättning för vissa läkemedel. 

Kompetensutveckling och karriärvägar

Som medarbetare i Försvarsmakten har du möjligheter att kompetensutveckla dig. Varje år avsätts pengar för kompetensutveckling som du som varit anställd minst ett år kan ansöka om att få ta del av. Du kanske vill bli bättre på projektledning, gå en kurs i marknadsföring eller ser helt andra behov? Ofta finns kompetensen inom Försvarsmakten men gör den inte det kan det finnas möjlighet att gå en kurs hos en extern aktör på arbetstid eller få litteraturen betald.

Flexibel arbetstid

Hos oss finns möjlighet till flexibla arbetstider för många medarbetare, men en del arbetsgrupper har naturligtvis schemalagd arbetstid.

Kollektivavtal

Som anställd i Försvarsmakten omfattas du av olika kollektivavtal. Merparten av dessa, både de som Arbetsgivarverket slutit med ATO (arbetstagarorganisationerna) på central nivå och de som Försvarsmakten själva har slutit med ATO på lokal nivå, hittar du i FAS (Försvarsmaktens Avtalssamling). Kollektivavtalen beskriver de anställnings- och lönevillkor som gäller för samtliga anställda. Exempel på avtal som slutits på central nivå är Villkorsavtalet och gäller för det statliga arbetsområdet i stort. Arbetstidsavtalet är istället exempel på ett lokalt avtal som är specifikt för Försvarsmakten.

Visste du att?

  • Av Försvarsmaktens 25 000 tillsvidareanställda har omkring 7 000 en civil tjänst.
  • Den vanligast förekommande anställningsformen för civila tjänster är tillsvidareanställning.
  • Om du tjänstgör i en internationell militär insats utomlands får du i vissa fall verka som specialist med militär grad. 

Vill du jobba i Försvarsmakten?

Lediga jobb publiceras löpande.

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information om jobb och utbildningar som passar dig.

Skapa profil

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.