På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Tre inriktningar – 1000 möjligheter

I Försvarsmakten kan du jobba som soldat, sjöman, officer, specialistofficer, reservofficer eller civilt. Du kan också engagera dig i Hemvärnet. Det är främst dina intressen och din förmåga som avgör vad du kan göra. Oavsett vad du väljer finns det många vägar och möjligheter. Du kan också jobba deltid i Försvarsmakten samtidigt som du har ett annat jobb.

Hoppa direkt till

SOLDAT OCH SJÖMAN

Jack är gruppchef vid Livgardet på deltid samtidigt som han arbetar som Konsult på IBM.

"Jag har lärt mig att bortse från mina egna behov för ett större syfte, plus att ha en öppen kommunikation och flexibilitet i jobbet."

Jack Makoszewski, soldat

Soldat och sjöman

Som soldat eller sjöman kan du jobba med olika arbetsuppgifter i en mängd olika befattningar. Uppgifterna varierar stort mellan befattningarna men något som alla har gemensamt är du får ta ett stort eget ansvar. Som soldat eller sjöman deltar du i insatser och övningar i Sverige och utomlands.

För att jobba som soldat eller sjöman börjar du med att göra en grundutbildning med värnplikt.

Mer om grundutbildning

 • Genomförd grundutbildning med värnplikt är obligatorisk

 • 4 - 11 månaders utbildning

 • +20 platser i Sverige och utomlands

 • Heltid eller deltid

Officer

ENKÖPING 2014-02-05
Sabina, som till vardags jobbar på Livgardet i Stockholm, med sin häst.

"Visst kan det vara tufft att vara chef ibland, men samtidigt är det väldigt roligt och jag lär mig nya saker hela tiden."

Sabina Lindberg, specialistofficer

Officer, specialistofficer och reservofficer

Det som skiljer officerare och specialistofficerare åt är främst arbetsuppgifter och utbildning. Som officer är du oftast chef med ett övergripande ansvar. Som specialistofficer är du expert inom ett område och sjömännens eller soldaternas närmaste befäl. Du leder också arbete och utbildning.

Inom båda inriktningarna kan du vara reservofficer vilket innebär att du jobbar deltid. Du jobbar i Försvarsmakten i perioder vid sidan av ditt vanliga jobb.

För att bli specialistofficer går du specialistofficersutbildning på tre terminer. För att bli officer läser du officersprogrammet i minst sex terminer. Tiden kan variera beroende av inriktning. 

Se alla lediga officersjobb

 • Genomförd grundutbildning med värnplikt är obligatorisk

 • 3 - 6 terminers utbildning

 • +20 platser i Sverige och utomlands

 • Heltid eller deltid

Civil

"Det är gemenskapen, att vi har tid till fysisk aktivitet, samt att det är ett skoj jobb som är utmanande – det är det jag värdesätter."

Anna-Carin, avdelningschef

Civil

Ungefär en tredjedel av alla anställda i Försvarsmakten har ett civilt jobb. Som civilanställd kan du jobba med allt från ekonomi, IT, personal, logistik, utbildning, information till sjukvård och service. 

Alla lediga jobb

 • Du behöver inte ha genomfört grundutbildning med värnplikt

 • Utbildningstid beroende av arbetsuppgifter

 • +20 platser i Sverige och utomlands

 • Heltid

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information direkt från oss.

Skapa profil

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.