Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"
Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Tre inriktningar - 1000 möjligheter

I Försvarsmakten kan du jobba som soldat, sjöman, officer, specialistofficer, reservofficer eller civilt. Du kan också engagera dig i Hemvärnet. Det är främst dina intressen och din förmåga som avgör vad du kan göra. Oavsett vad du väljer finns det många vägar och möjligheter. Du kan också jobba deltid i Försvarsmakten samtidigt som du har ett annat jobb.

Hoppa direkt till

SOLDAT OCH SJÖMAN

Soldat och sjöman

Som soldat eller sjöman kan du jobba med olika arbetsuppgifter i en mängd olika befattningar. Uppgifterna varierar stort mellan befattningarna men något som alla har gemensamt är du får ta ett stort eget ansvar. Som soldat eller sjöman deltar du i insatser och övningar i Sverige och utomlands.

För att jobba som soldat eller sjöman börjar du med att göra en militär grundutbildning.

Mer om militär grundutbildning

 • Genomförd militär grundutbildning är obligatorisk

 • 4 - 11 månaders utbildning

 • +20 platser i Sverige och utomlands

 • Heltid eller deltid

Officer

Officer, specialistofficer och reservofficer

Det som skiljer officerare och specialistofficerare åt är främst arbetsuppgifter och utbildning. Som officer är du oftast chef med ett övergripande ansvar. Som specialistofficer är du expert inom ett område och sjömännens eller soldaternas närmaste befäl. Du är också med och leder arbete och utbildning,
Inom båda inriktningarna kan du vara reservofficer vilket innebär att du jobbar deltid. Du jobbar i Försvarsmakten korta eller längre perioder vid sidan av ditt vanliga jobb.

För att bli specilistofficer går du specialistofficersutbildning på tre terminer. För att bli officer läser du officersprogrammet i minst sex terminer. Tiden kan variera beroende av inriktning. 

Se alla lediga officersjobb

 • Genomförd militär grundutbildning är obligatorisk

 • 3 - 6 terminers utbildning

 • +20 platser i Sverige och utomlands

 • Heltid eller deltid

Civil

Civil

Ungefär en tredjedel av alla anställda i Försvarsmakten har ett civilt jobb. Som civilanställd kan du bland annat jobba ekonomi, IT, personal, logistik, utbildning, information, sjukvård och service. Försvarsmakten har ett behov av allt från förrådspersonal till jurister, ingenjörer och läkare. 

Alla lediga jobb

 • Du behöver inte ha genomfört militär grundutbildning

 • Utbildningstid beroende av arbetsuppgifter

 • +20 platser i Sverige och utomlands

 • Heltid

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information om jobb och utbildningar som passar dig.

Skapa profil

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.