På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Första steget i din militära karriär

Grundutbildning med värnplikt

Grundutbildningen är ditt första steg in i Försvarsmakten. Du kommer bekanta dig med nya miljöer och ställas inför nya utmaningar. Du lär känna både nya vänner och dig själv. Utbildningen ger dig massor av erfarenheter som öppnar för många möjligheter i Försvarsmakten.

Utbildningen varvar teori och praktik och genomförs både inom- och utomhus. Under utbildningen kommer du att öka din självinsikt, växa som människa och bli en bättre lagspelare – lärdomar du har nytta av både i och utanför Försvarsmakten.

Du som genomför grundutbildningen omfattas av lagen om totalförsvarsplikt

Genvägar

Om utbildningen Behörighetskrav Vanliga frågor Om värnplikt Ansök frivilligt

Fyller du 18 i år?

Då har du säkert massor av frågor om plikt och vad det innebär för dig.

Om värnplikt

Vanliga frågor

Vi har samlat alla vanliga frågor om vår grundutbildning på ett ställe. Har du frågor om grundutbildningen? Du kan också skicka in egna frågor.

Till vanliga frågor

Vilken befattning passar dig bäst?

Hos oss finns det tusentals olika befattningar och vår befattningsguide hjälper dig att hitta rätt.

Testa befattningsguiden

Mitt Försvarsmakten

Vill du få tips om utbildningar och jobb i Försvarsmakten? Då ska du skapa en profil i Mitt Försvarsmakten! Med en profil hos oss får du inte bara tips om jobb- och utbildningsmöjligheter. Du får även möjlighet att träffa Försvarsmakten genom att bli inbjuden till våra event.

Skapa profil

Matildas tips inför grundutbildningen

  • Oroa dig inte för mycket inför utbildningen.
  • Packa väskan med bra saker och inte onödiga saker. Bra att ha är till exempel, duschtofflor, skavsårsplåster, mjukiskläder, hörlurar, hårsnoddar och tops till vapenvården.
  • Träna på att gå långa promenader, gärna med packning.
Matildas bästa minne

Under grundutbildningen hade vi mörkerskjutning på Lombens skjutfält i Överkalix. Det var en kall och mörk vinterkväll, en grupp sköt med lyspistol som lyste upp hela skogen samtidigt som min grupp låg i den djupa snön och sköt med spårljus på fienden.

Några lärdomar som jag tar med mig från grundutbildningen är att jag klarar mer än vad jag har trott och att människan är till för att hjälpa varandra oavsett vad som händer.

Min erfarenhet är också att i Försvarsmakten spelar det ingen roll vilket kön du har – alla betyder exakt lika mycket och är lika viktiga.

Suleymans topp fem

Suleyman delar med sig av sina topp fem tips att tänka på under grundutbildningen.

  • Var ödmjuk under din utbildning.
  • Hjälp varandra. Du lyckas när gruppen lyckas.
  • Passa på att vila när du är ledig.
  • Ha kul och ta vara på tiden, för det kommer gå snabbt.
  • Det kanske är jobbigt i början men det kommer bli bättre med tiden.

Hur kan en vanlig dag under grundutbildningen se ut?

Dina förmåner

När du genomför en grundutbildning får du ta del av en rad olika förmåner. Bland annat dagsersättning, fri mat och boende, fria resor och mycket mer.

Läs mer om dina förmåner

Träningstips inför grundutbildningen

Det kan vara bra att förbereda dig innan du ska börja din grundutbildning. Här har vi samlat tips på hur du kan förbereda dig fysiskt.

Träningstips

Våra krav

För att bli antagen behöver du uppfylla våra behörighetskrav. Det är för att du ska ha rätt förutsättningar för att klara av utbildningen.

Alla behörighetskrav

Pliktrådet

Representerar och säkrar ditt medinflytande och dina rättigheter under grundutbildningen.

Läs mer

Redo att ansöka?

Här har vi samlat all information och vad du behöver göra för att ansöka.

 

Läs mer och ansök

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.