Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"
Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Som vilket annat jobb som helst. Nästan.

Du behöver inte välja bort din civila karriär för att engagera dig i Försvarsmakten. Deltid i försvaret innebär att du är med på övning och insatser - samtidigt som du redan har ett jobb eller studerar.

Video: Jobba deltid i Försvarsmakten   00:30

Jag lärde mig mycket på ett personligt plan. Hemvärnet passar mig perfekt. Jag övar då och då och trivs superbra i min grupp. Vi är alltid beredda att göra en insats om samhället behöver stöd.

Michaela Holmér

Min tjänstgöring i försvaret blir en efterlängtad chans att vara ute i naturen och göra något fysiskt. Du lär dig massor som du har nytta av i det civila, som att vara noggrann och att köra på tills något funkar.

Marcus Karlsson

Ett engagemang i försvaret är en merit som uppskattas av arbetsgivare. Deltid innebär att du får personlig utveckling, utmanande arbetsuppgifter - och inte minst att du gör verklig skillnad.

För att kunna söka en deltidstjänst som soldat krävs att du har fyllt 18 år och är svensk medborgare. Dessutom måste du ha genomfört en godkänd värnplikt eller militär grundutbildning.

Ansök till militär grundutbildning

Deltidsjobb - en unik möjlighet

Har du redan genomfört en grundutbildning eller värnplikt kan du söka anställning direkt som soldat/sjöman på deltid. Under fliken lediga jobb hittar du alla aktuella vakanser.

Lediga jobb

Vill du veta mer innan du ansöker?

Som deltidssoldat har du en befattning hos ett av våra förband där du tjänstgör i kortare eller längre perioder mellan ditt ordinarie arbete eller studier.

Soldat och sjöman på deltid

Saknar du militär grundutbildning kan du ansöka.

Läs mer om militär grundutbildning

Reservofficer i Försvarsmakten

Som reservofficer kan du tjänstgöra som specialistofficer eller officer. I båda fallen är du anställd som reservofficer och tjänstgör kortare eller längre perioder i Försvarsmakten.

Läs mer om reservofficersutbildning

SOLDATKARRIÄR

På webbplatsen soldatkarriär.se hittar du civila jobb och arbetsgivare som vill anställa personal med ett deltidsengagemang i Försvarsmakten.

Till soldatkarriär.se

Redo att ansöka?

Alla som genomför militär grundutbildning omfattas av lagen om totalförsvarsplikt.

Läs mer och ansök
Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information om jobb och utbildningar som passar dig.

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.