På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Kombinera civilt och militärt

Deltidsarbete i Försvarsmakten

Deltid i försvaret innebär att du är med på övning och insatser – samtidigt som du redan har ett jobb eller studerar.

Ett engagemang i försvaret är en merit som uppskattas av arbetsgivare. Att arbeta deltid inom Försvarsmakten innebär att du får personlig utveckling, utmanande arbetsuppgifter – och inte minst att du gör verklig skillnad.

För att kunna söka en deltidstjänst som soldat krävs att du har fyllt 18 år och är svensk medborgare. Dessutom måste du ha genomfört en godkänd grundutbildning med värnplikt.

Ansök till grundutbildningen

FVÖ16.2016-09-06. 124:e sambandsförstärkningskompaniet från Ledningsregementet stöttar flygvapnet och luftvärnet under övningen.

Deltid i Försvarsmakten

Michaela Holmér, undersköterska och hemvärnssoldat.

Hemvärnet passar mig perfekt. Jag övar då och då och trivs superbra. Vi är alltid redo att göra en insats om samhället behöver stöd.

Michaela Holmér
Rekryteringskampanj HT 2014

Du lär dig massor som du har nytta av i det civila, som att vara noggrann och att köra på tills något funkar.

Marcus Karlsson

Deltidsjobb – en unik möjlighet

Chanserna att arbeta deltid inom Försvarsmakten är många och varierade. Här några av de möjligheter som finns.

Reservofficer

Som reservofficer kan du vara specialistofficer eller officer. I båda fallen är du anställd som reservofficer och jobbar i perioder i Försvarsmakten vid sidan av din ordinarie sysselsättning. Läs mer om reservofficersutbildning

Frivilligt engagemang

Vill du stödja samhället i händelse av kris eller krig? Som frivillig kan du gå med i Hemvärnet eller någon av de frivilliga försvarsorganisationerna. Det finns en mängd olika utbildningar att ta del av.

Läs mer om Hemvärnet.

Läs mer om de frivilliga försvarsorganisationerna.

Soldat på deltid

Om du redan genomfört en grundutbildning med värnplikt kan du söka anställning som soldat på deltid (det benämns GSS/T). Som deltidssoldat har du en befattning hos ett av våra förband där du tjänstgör i perioder mellan ditt ordinarie arbete eller studier. Hitta lediga deltidsjobb

Så är det att vara soldat på deltid

Redo att ansöka?

Alla som genomför grundutbildning omfattas av lagen om totalförsvarsplikt.

Läs mer och ansök
Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information om jobb och utbildningar som passar dig.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.