Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"
Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

under militär grundutbildning

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU). Denna utbildning pågår i tre månader. Efter GMU påbörjar du direkt en befattningsutbildning (BU). Tiden för BU varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

De första tre månaderna

GMU är indelad i 7 delar som kallas projekt. Projekten varierar i tid, från några dagar upp till fyra veckor.

1

Koll på läget

Koll på läget

Det första projektet av utbildningen handlar om att du ska få en introduktion och bekanta dig med din nya miljö. Du får lära dig hitta på förbandet, bekanta dig med din utrustning och andra saker som är mycket viktiga inför fortsättningen. Du kommer även att påbörja exercisutbildning och genomföra skjutövningar.

2

Patrull

Patrull

I projekt 2 börjar själva stridsutbildningen. Ofta utgår övningarna från att du och gruppen ska göra framryckningar från plats A till B. Olika saker inträffar under dessa moment och du lär dig hantera dem och agera på rätt sätt. I momenten ingår bland annat att identifiera och behandla personer i stressreaktion samt öva närstrid utan vapen. Från och med ”Patrull” kommer de flesta övningar att ske i fält.

3

Försvara

Försvara

Under ”Försvara” börjar du öva mer i grupp med de andra. Du lär dig grunden i att skydda och försvara objekt. Det kan gälla att anordna och förbättra eget skydd, maskera objekt, bevaka objekt och genomföra strid från eldställning. Du ska också kunna agera på rätt sätt om du och gruppen utsätts för kemiska, biologiska, radioaktiva eller nukleära ämnen. En del av övningarna sker i mörker.

4

Skyddsvakten bevakar

Skyddsvakten bevakar

Att skydda Försvarsmaktens materiel och anläggningar är en viktig del i det kommande arbetet som soldat. Som skyddsvakt måste du kunna agera på rätt sätt och inom gällande lagar och bestämmelser. Juridiken är därför en tung del i detta moment. Du fördjupar dina kunskaper i såväl skjututbildningen som sjukvårdsutbildningen. Under projekt 2–4 genomförs sammanlagt åtta dygn i fält.

5

Individuella dagar

Individuella dagar

Det här är utbildningens reservtid. Här kan du ta igen aktiviteter och examinationer som du av olika skäl kanske missat i de tidigare projekten. Du får också förbereda dig inför en fortsatt tjänstgöring inom Försvarsmakten. Tillsammans med en yrkesvägledare utformar du din personliga utbildningsplan.

6

Aldrig ge upp

Aldrig ge upp

Den här delen av utbildningen syftar till att du ska få lära känna och utveckla din egen förmåga för vad du klarar av. Projektet är mer påfrestande än de tidigare. Du får lära dig att fokusera för att lösa uppgifter under krävande förhållanden, där målet är att du ska stärka din självinsikt och ditt självförtroende. De åtta dygnen genomförs i fält. Ett av dem genomför du ensam.

7

Avslutning

Avslutning

I det sista projektet vårdar du bland annat din utrustning och de gemensamma lokalerna. Sedan fortsätter grundutbildningen med din befattningsutbildning. Det innebär för vissa också att du kan få byta förläggning eller ort inför din fortsatta utbildning.

Din utbildning fortsätter med befattningsutbildning

"Under befattningsutbildningen blev tempot högre och dagarna längre."

Daniel Karlsson

"Att fortsätta utbildas och tjänstgöra här känns bara bra. Jag känner mig välkommen, gillar stämningen och kollegorna och jag lär mig mycket nytt."

Vilhelm Carlsson

BEFATTNINGSUTBILDNING

Efter GMU fortsätter din grundutbildning med en befattningsutbildning. Den kan vara tekniskt avancerad eller fysiskt krävande eller både och. Du får fördjupade kunskaper inom ditt område.

Utbildningstiden varierar

VAD HÄNDER SEN?

Efter grundutbildningen

Redo att ansöka?

Alla som genomför militär grundutbildning omfattas av lagen om totalförsvarsplikt.

Läs mer och ansök
Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information om jobb och utbildningar som passar dig.

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.