Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Bli Officer

Utveckla dig själv och gör skillnad för andra.

Foto: Maja Hansson

Du gillar att ta egna initiativ och är en naturlig ledare. Som officer får du andra att prestera bättre och utvecklar dig själv, hela tiden. Samtidigt är du som en del av Försvarsmakten med och försvarar Sverige och gör skillnad för hela landet.

Funderar du på om officersyrket är något för dig?
Beroende på vem du är och vilken bakgrund du har finns det olika vägar för att bli officer. Här hittar du mer information utifrån din bakgrund och vad som kan passa dig. Du får även veta vad det innebär att arbeta som officer, vilka olika officersroller som finns, och hur utbildningen är upplagd.

Så, vem är du och vilken officersroll passar dig?

OFFICERSYRKET
I TRE DELAR

Här får du en överblick av vad det innebär att vara officer.

Ledarskap

Som officer i Försvarsmakten är du en ledare som kan möta och leda människor i nya uppgifter, tekniker och miljöer. För att lyckas har du förmågan att bygga förtroende inom gruppen eftersom det är en förutsättning för att gruppen ska kunna hantera de utmaningar som uppstår.

Pedagogik

Att vara officer innebär också att vara lärare och kunna tillämpa pedagogik. Den pedagogiska grundsynen i Försvarsmakten bygger på en modern teoribildning och praktisk erfarenhet.  

Kunskap

Som utbildad officer har du avancerade kunskaper och färdigheter inom teori, praktik och beprövad erfarenhet. Men du blir aldrig fullärd eftersom utbildning och utveckling är en viktig del av ditt jobb. Dina kunskaper utvecklas hela tiden genom teoretiska och praktiska övningar. 

VILKEN ROLL
PASSAR DIG BÄST?

Det finns tre olika officersroller. Här går vi igenom varje roll, så du kan se vilken som passar dig bäst. 

Officer

Som officer är du en ledare på olika nivåer genom hela din karriär och har ett övergripande ansvar för personal och verksamhet. Officer passar dig som är initiativrik och kan motivera och inspirera andra. Din huvuduppgift är att leda militära operationer. För att kunna lösa din uppgift behöver du klara av att ta snabba beslut i alla typer av situationer, vilket är avgörande för att kunna lösa de utmaningar du ställs inför i Försvarsmakten.

Läs mer och ansök här

Specialistofficer

Som specialistofficer är du precis som det låter – en specialist och expert inom ditt område. Du har kvalificerad utbildning och en yrkeserfarenhet inom ditt specialistområde, vilket kan vara allt från logistik till teknik. Du är ledare men oftast för en mindre grupp och får arbeta praktiskt. Specialistofficer passar dig som vill arbeta inom en specifik inriktning men samtidigt är redo att och utvecklas i din roll som ledare. 

Läs mer och ansök här

Reservofficer

Som reservofficer har du din huvudsakliga sysselsättning någon annanstans och är samtidigt tillsvidareanställd hos oss som reservofficer. Som reservofficer kan du antingen vara officer eller specialistofficer. Du jobbar kortare eller längre perioder i Försvarsmakten och har till uppgift att vara chef och ledare på något av förbanden. Du kommer arbeta och utvecklas i flera nivåer. Utbildningen i praktiskt ledarskap som du får i Försvarsmakten är unik som du även har stor nytta av i din civila karriär. Det passar dig som vill fortsätta med din nuvarande sysselsättning men ser värdet av att varva det med perioder som reservofficer. Beroende på befattning får du generellt sett delta i övningar och insatser både i Sverige och utomlands. Antalet dagar du årligen kommer att jobba regleras i en individuell plan som tas fram tillsammans med dig.

Läs mer och ansök här

Kan jag göra karriär
som officer?

Som officer får du en ledande befattning där du ansvarar för personal och verksamhet. Du kan till exempel arbeta som chef vid något förband eller i staber både i Sverige och utomlands. Beroende på var i Försvarsmakten du arbetar och vilken typ av officer du vill bli ser karriären olika ut. Yrkes- och karriärmöjligheterna är många, som officer finns det över 70 olika befattningar över alla verksamhetsområden. I befattningsguiden kan du läsa mer om valmöjligheterna.

Till Befattningsguiden

Håll dig uppdaterad

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten så får du information om jobb och utbildningar som passar dig.

Skapa profil

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.
Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.