Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"
Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Vad händer när du fyller 18 år?

Totalförsvarsplikten innebär att alla svenska medborgare behöver bidra till landets försvar vid behov. För dig som fyller 18 år kan det innebära att du genomför en militär grundutbildning.

Samma år som du fyller 18 år kommer du att få brev från Rekryteringsmyndigheten med information om mönstringsunderlag och mönstring. Efter att mönstringsunderlagen fyllts i på nätet så kallas några till mönstring för att göra olika tester. Blir du kallad är du skyldig enligt lagen om totalförsvarsplikt att genomföra mönstringen. Efter mönstringen kan du bli antagen till en militär grundutbildning

Vanliga frågor

Stärk demokratin och ditt CV

Om du blir antagen till militär grundutbildning kommer din utbildningstid vara mellan fyra och elva månader. Det beror på vilken utbildning du blir antagen till. Blir du antagen till en längre är givetvis din ersättning också högre.

Dessutom har du såklart möjlighet att fortsätta din karriär i Försvarsmakten efter grundutbildningen. Du kan söka jobb som soldat eller till någon av våra officersutbildningar eller engagera dig i Hemvärnet.

Efter grundutbildningen blir du krigsplacerad och kan bli inkallad till repetitionsövningar eller om Sverige befinner sig i kris eller krig.

Vill du veta mer?

Läs mer om militär grundutbildning

Mer information om urval, kallelse och lagen om totalförsvarsplikt hittar du på Rekryteringsmyndighetens webbplats, rekryteringsmyndigheten.se/18ar

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.