På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan
Inryck på Livgardet

Vad händer det år du fyller 18?

Värnplikt

Totalförsvarsplikten innebär att alla svenska medborgare behöver bidra till landets försvar vid behov. För dig som fyller 18 år kan det innebära att genomföra en grundutbildning med värnplikt.

Så fungerar det

Samma år som du fyller 18 kommer du att få hem ett brev från Plikt- och prövningsverket med information om mönstringsunderlag och mönstring.

Du fyller i mönstringsunderlagen på webben och svarar på frågor om dig själv och din hälsa.

Efter några månader får du besked om du kommer att kallas till mönstring för att göra tester. Om du blir kallad är du enligt lagen om totalförsvarsplikt skyldig att genomföra mönstringen. 

Mönstringen gör du hos Plikt- och prövningsverket. Den består av både fysiska och psykologiska tester. När du genomfört alla tester och blivit godkänd kan du bli inskriven till en grundutbildning med värnplikt. Skulle du inte bli antagen kan du ansöka igen.

Säkerhetsprövning

För att du ska kunna bli inskriven till värnplikt och delta i Försvarsmaktens säkerhetskänsliga verksamhet måste du också uppfylla kraven för en godkänd säkerhetsprövning.

Säkerhetsprövningen genomförs efter mönstringen och består av två delmoment: en grundutredning och en registerkontroll.

Till säkerhetsprövningen måste du ta med dina betyg och intyg.

Läs mer om säkerhetsprövningen.

Förberedelser och beslut

Vad betyder plikt för dig?

Vanliga frågor om grundutbildningen

Stärk demokratin och ditt CV

Om du blir antagen till grundutbildning med värnplikt kommer din utbildningstid vara mellan 6–15 månader. Längden beror på vilken utbildning du blir antagen till. Blir du antagen till en längre är givetvis din ersättning också högre.

Dessutom har du såklart möjlighet att fortsätta din karriär i Försvarsmakten efter grundutbildningen. Du kan söka jobb som soldat eller till någon av våra officersutbildningar eller engagera dig i Hemvärnet.

Efter grundutbildningen blir du krigsplacerad och kan bli inkallad till repetitionsövningar eller om Sverige befinner sig i kris eller krig.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om hur du kan göra grundutbildning med värnplikt, vilka fördelar och möjligheter det ger dig? Läs mer om grundutbildningen.

Information om vilka som väljs ut och kallas hittar du på Plikt- och prövningsverkets webbplats.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.