På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

”Jag visste inte vad jag ville göra i framtiden”

Edward visste inte vad han ville göra efter studenten och hade inte riktigt tänkt på att Försvarsmakten kunde vara ett alternativ för honom. Men han blev kallad till mönstring och började då känna att han ändå var nyfiken på grundutbildning med värnplikt. Han tog steget. I dag är Edward glad att han genomförde sin grundutbildning och valde även att stanna kvar inom Försvarsmakten i en tjänst som skolinformatör.

När Edward gick på gymnasiet hade han inga planer på vad han skulle göra efter studenten, eller egentligen livet i stort. Hans familj har alltid varit anti det militära så det kom inte naturligt för honom att ha Försvarsmakten som alternativ. Efter att ha vägt för och emot skulle Edward ändå bli den första i familjen att genomföra en grundutbildning.

– Jag visste inte vad jag ville jobba med i framtiden. Jag hade inget intresse av att plugga vidare, eller ta ett jobb i en butik eller liknande. När studenten närmade sig, och jag insåg att jag inte hade några andra planer, kändes ändå tanken på att göra en grundutbildning rätt skön. Att ha nio planerade månader framför sig.

De nio månaderna som säkerhetssoldat på en flygbas skulle visa sig ha en stor påverkan på Edwards liv och han upplevde att han växte som person på flera olika plan. 

– Jag kände att jag blev mer noggrann och mindre lat. Man får lära sig att bädda sängen och raka sig varje morgon, något som jag inte gjorde hemma. Man inser vikten av att ha ordning och reda. Men det mest användbara som jag har lärt mig är att vara en lagspelare. Vi hade alla olika bakgrund och kom från olika ställen, ändå går man ihop för att komma i mål. Allas kompetens behövs för att lyckas med uppgiften.

Ganska tidigt under Edwards grundutbildning kom nyheten om Rysslands invasion av Ukraina. Ett besked som skapade oro hos såväl gruppen som honom själv.

– Alla på logementet blev väldigt tysta och dystra. Vi var oroliga för hur det kunde påverka oss, om vi skulle behöva kallas dit till kriget. Våra ledare märkte att det var dålig stämning, så de höll ett krismöte för att lugna oss. Då fick vi veta att vi skulle fortsätta utbildningen som planerat. Det var en händelse som gjorde oss mer sammansvetsade.

När grundutbildningen var på väg att ta slut var Edward säker på att han ville stanna kvar i Försvarsmakten. Den starka gemenskapen som finns i organisationen var en bidragande faktor. En kollega tipsade honom att söka en tjänst som skolinformatör. En skolinformatör har i uppgift att träffa elever och lärare på skolor och mässor i syfte att föreläsa om Försvarsmakten.

– Rollen som skolinformatör lät klockren för mig, och som tur var fick jag tjänsten. Jag är glad att jag är kvar i Försvarsmakten, det är en otroligt spännande arbetsplats som inte går att jämföra med den civila marknaden. Det finns ingen som gör det vi gör här.

Träffa Edward och andra från Försvarsmakten

Vi finns på plats på årets Saco-mässor. Kom förbi vår monter och lär dig mer om livet i Försvarsmakten. 

Möt oss på Saco-mässan

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.