På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

”JAG TRODDE ATT GRUNDUTBILDNING VAR FÖR TUFFT FÖR MIG”

Justina var till en början osäker på om hon hade vad som krävdes för ett engagemang i Försvarsmakten. Några år senare har Justina hittat sitt hem i organisationen och arbetar i dag både som rekryteringsofficer och Försvarsmakts-elitidrottare inom crossfitsport och funktionell fitness.

Justina hade tidigt ett stort intresse för Försvarsmakten. Men när hon fyllde 18 år valde hon bort grundutbildning med en bild av att det skulle bli för tungt för henne.

– När jag gick på gymnasiet fick jag en prao-plats inom Amfibiekåren. Det var riktigt kul, men jag kände att packningen var för tung för mig. Då trodde jag att alla grundutbildningar var lika fysiskt krävande. Jag tänkte att det kanske inte var nåt för mig.

Justina sökte och kom istället in på högskolan som sedan ledde till ett jobb i mediebranschen. Av ren slump fick hon dock kontakt med Försvarsmakten igen på ett träningsläger, där hon fick prova på Marin femkamp.

– Gemenskapen i gruppen fick mig att känna mig hemma. Den känslan saknade jag på mitt dåvarande jobb. De lärde mig att grundutbildning är olika tungt beroende på inriktning. En person sa till mig att om du har nåt speciellt som alla andra inte har, då ska du göra nåt med det. Alla är vi unika och kan bidra med våra egenskaper och erfarenheter, säger Justina.

Efter träningslägret hade intresset för Försvarsmakten vuxit, och Justina ansökte till grundutbildning med siktet inställt på en karriär i organisationen. Hon ville vara på en arbetsplats där hon kunde bidra till ett starkare försvar.

– Försvarsmakten är en stor organisation med många olika typer av jobb och möjligheter till utveckling. Det finns en plan med karriärvägar för alla. Oavsett om du jobbar som civil eller i uniform har du alltid möjlighet att ta dig framåt. Här tar man hand om varandra. Det är därför lätt att lära känna medarbetare och känna gemenskap.

Justina genomförde sin grundutbildning som telekrigssoldat men påbörjade vid ett senare tillfälle en befattningsutbildning mot röjdykare, en inriktning som är väldigt fysiskt och psykiskt krävande.

– Visst är det tufft ibland, och instruktörerna kommer ha ”stoneface”. Men du vet att de vill väl. De ser potentialen i dig och kommer att pusha dig tills du når dit. Inställningen är att vi tillsammans kan ta oss igenom allt.

Efter ett år som sjöman bestämde sig Justina för att ta ytterligare steg i karriären och ansöka till officersutbildning. Hon jobbar i dag som rekryteringsofficer och hjälper personer att hitta sin väg in i Försvarsmakten.

– Min uppgift är skapa intresse för jobb och utbildning i organisationen. Därför finns jag bland annat på mässor och event, som exempelvis Saco, och arrangerar prova på-helger och studiebesök på förbandet.

Justina är även elitidrottare inom crossfit och funktionell fitness. Hon är en av Försvarsmaktens elitidrottare som får betalt för att ägna 50 % av sin arbetstid till att träna och tävla inom en viss idrottsgren.

– Innan grundutbildningen hade jag ingen aning om att man kunde kombinera sin elitidrott med jobb i Försvarsmakten. När min chef tipsade mig om det kändes det klockrent.

För att ansöka till att bli Försvarsmakts-elitidrottare krävs det att man är heltidsanställd i organisationen och tävlar på elitnivå inom en idrottsgren.

– Uppdelningen på 50 % funkar bra. Jag har en roll som är ganska självgående och har hittat bra balans mellan idrotten och arbetsuppgifter. Det blir mer intensivt i vissa perioder, mindre i andra. Ibland åker jag iväg på tävlingar några dagar och har fullt fokus på det, och kommer sedan tillbaka och fokuserar på jobb, säger Justina.

Träffa Justina och andra från Försvarsmakten

Vi finns på plats på årets Saco-mässor. Kom förbi vår monter och lär dig mer om livet i Försvarsmakten. 

Möt oss på Saco-mässan

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.