På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

”Jag sökte efter gemenskap”

Under gymnasietiden letade Nicole efter ett sammanhang med umgänge och en känsla av sammanhållning. Det hittade hon i Försvarsmaktens ungdomsverksamhet som hon var med i under tonåren. Senare, efter ett par år på den civila arbetsmarknaden ville hon tillbaka till gemenskapen på heltid. I dag jobbar hon som yrkesinformatör och stöttar bland annat värnpliktiga med deras framtidsplaner.

När Nicole var 15 år skadade hon axeln och fick hoppa av alla sina fritidsaktiviteter. Det gjorde att hon förlorade mycket av gemenskapen hon var van vid och började leta efter det på andra ställen. Till slut hittade hon Försvarsutbildarnas ungdomsverksamhet, som är till för ungdomar mellan 15–20 år och omfattar utbildning, tävlingar och föreningsverksamhet. Där kände att hon hade hamnat på helt rätt plats.

– När jag fyllde 18 år var det inte plikt som det är i dag. Jag tänkte därför söka frivilligt till en grundutbildning med värnplikt. Men det blev andra planer och jag började jobba som personlig tränare på ett gym i ett par år. Jag kände dock att jag ville tillbaka till Försvarsmakten och gemenskapen på heltid. Därför sökte jag till en grundutbildning och blev godkänd på testerna.

Nicole var vid denna tid småbarnsförälder och lite orolig för hur det skulle gå att kombinera grundutbildning med familjelivet.

– För mig var det viktigt att få utbildas i Skåne, för att ha nära hem till min familj. Jag fick göra min grundutbildning på Södra skånska regementet som fordonsförare och gruppbefäl. Ibland hade jag möjlighet att åka hem på helgerna. Min sambo fick ta ett större ansvar hemma under den här perioden, det var inga problem.

Trots att Nicole var ett par år äldre än de andra, och hade en annan livssituation under grundutbildningen, fick de en fin kontakt och sammanhållning i gruppen. 

– Jag var i en helt annan situation än de andra. De flesta var ju yngre än mig och bodde hemma hos sina föräldrar innan grundutbildningen. De umgicks mycket privat och blev vänner för livet. Trots att jag missade lite av det kände jag ändå en otroligt stark gemenskap. När jag berättar om sammanhållningen i Försvarsmakten för min sambo blir han själv intresserad av att ansöka till en grundutbildning.

Efter att ha utfört sin grundutbildning ville Nicole inte förlora den gemenskapen och känslan av samhörighet igen. Hon var säker på att Försvarsmakten var rätt plats för henne även yrkesmässigt och valde att stanna kvar och ta sig an rollen som yrkesinformatör.

– Det är en spännande roll där jag får representera Försvarsmakten utåt och jobba med marknadsföring och rekrytering. Jag stöttar bland annat skolinformatörer som är ute och föreläser på skolor och mässor. Vi anordnar även en del studiebesök på förbandet. I rollen som yrkesinformatör ingår även att stötta värnpliktiga på förbandet med deras framtidsplaner i Försvarsmakten.

Träffa Nicole och andra från Försvarsmakten

Vi finns på plats på årets Saco-mässor. Kom förbi vår monter och lär dig mer om livet i Försvarsmakten. 

Möt oss på Saco-mässan

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.