Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Gör skillnad under ytan

Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Röjdykare på uppdrag i vatten.

En maximal utmaning

Att genomföra röjdykarutbildningen är en prövning utöver det vanliga. Tillsammans med gruppen kommer du få uppleva maximal utmaning men också en stark kamratanda. Du kommer göra saker du inte trodde var möjligt och växa med uppgiften.

Som röjdykare gör du skillnad under ytan när du röjer minor och annan ammunition i våra sjöar och hav. En röjdykare kan arbeta både på land eller till sjöss på ett fartyg.

ÄR DU REDO FÖR EN UTMANING?

Nästa kompletterande prövning äger rum vecka 17 och 24. Det finns fortfarande platser kvar – se till att söka i dag för att säkra din plats.

Röjdykarutbildningen startar vecka 34.

Ansök här.

PREPPA FÖR FYSTESTER

Röjdykarna tillbringar en stor del av sin tid i vatten. Det betyder att du behöver träna upp din vattenvana om du inte redan är bekväm med att vara under ytan.

Alla som söker till röjdykarutbildningen och uppfyller våra grundkrav får genomföra en kompletterande prövning. Den gör du för att se om din kropp klarar av de påfrestningar som ställs på en röjdykare. Prövningen pågår under fyra dagar i Karlskrona och innehåller bland annat:

  • Intervjuer
  • Medicinska tester 
  • Vattenfys
  • Löpning
  • Provtryckning i tryckkammare till 50 meter

Spana in uttagningstesterna här.

Vill du ha träningsråd från oss? Mejla blirojdykare@mil.se så hör vi av oss.

Sök röjdykare som GSS!

Har du redan genomfört en grundutbildning med värnplikt eller är anställd som GSS (gruppbefäl, soldat eller sjöman) och sugen på ett karriärbyte? Då är du varmt välkommen att söka dig till oss.

Du påbörjar röjdykarutbildningen i oktober när befattningsutbildningen drar igång.

Läs mer & ansök.

Vanliga frågor

Screen youtube film: Röjdykaraspiranter under press.
https://www.youtube.com/watch?v=AOD-kxgCboQ&feature=youtu.be

Del 1: Under press

HÄNG MED PÅ RESAN

Du missar väl inte vår YouTube-serie Röjdykaraspiranterna? Under 11 månader får du följa eleverna på deras resa mot examen. 

Se hela serien här.

Gå med i Mitt Försvarsmakten

Med en profil i Mitt Försvarsmakten får du förslag på jobb och utbildningar som passar dig. Du får även inbjudningar till event och uppdateringar om vad som händer hos oss.

Skapa profil

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.
Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.