På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Röjdykare

Inte för alla. Men kanske för dig?

Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Röjdykare på uppdrag i vatten.

Som röjdykare kartlägger du minor och ammunition på botten av sjöar och hav. Det är ett yrke som bjuder på en varierande vardag där du kan vidga dina vyer. Därför krävs det att en ser lösningar och möjligheter, även när det är som tuffast.

Det är ett utvecklande yrke där du kan göra en insats för det som är viktigt. Klarar du av att hålla dig lugn i svåra situationer och att vara en ödmjuk lagspelare, även när det krisar? Då kan röjdykare vara yrket för dig.

BOKA TID FÖR PRÖVNING

Se till att boka tid för antagningsprövning hos Plikt- och prövningsverket. Nästa röjdykarutbildning startar i augusti 2023.

Ansök här

PREPPA FÖR FYSTESTER

Röjdykarna tillbringar en stor del av sin tid i vatten. Det betyder att du behöver träna upp din vattenvana om du inte redan är bekväm med att vara under ytan.

Se övningarna i vattenfysen här.

Alla som söker till röjdykarutbildningen och uppfyller våra grundkrav får genomföra en kompletterande prövning/utökad mönstring. Den gör du för att se om din kropp klarar av de påfrestningar som ställs på en röjdykare. Testerna pågår under fyra dagar i Karlskrona och innehåller bland annat:

  • Intervjuer
  • Medicinska tester 
  • Vattenfys
  • Löpning
  • Provtryckning i tryckkammare till 50 meter

Vill du ha träningsråd från oss? Mejla blirojdykare@mil.se så hör vi av oss.

Sök röjdykare som GSS

Har du redan genomfört en grundutbildning med värnplikt eller är anställd som GSS (gruppbefäl, soldat eller sjöman) och sugen på ett karriärbyte? Då är du varmt välkommen att söka dig till oss. Ansökan inför utbildning 2023 är öppen till juni.

Vanliga frågor

Screen youtube film: Röjdykaraspiranter under press.
https://www.youtube.com/watch?v=AOD-kxgCboQ&feature=youtu.be

Del 1: Under press

HÄNG MED PÅ RESAN

Du missar väl inte vår YouTube-serie Röjdykaraspiranterna? Under 11 månader får du följa eleverna på deras resa mot examen. 

Se hela serien här.

Frågor om ansökan?

Filippa arbetar som rekryteringskoordinator på röjdykardivisionen och kan besvara dina funderingar du har kring ansökan. Nu kan du mejla henne direkt på filippa.alenius@mil.se för att snabbt få svar på dina frågor.

Fråga Filippa

Gå med i Mitt Försvarsmakten

Med en profil i Mitt Försvarsmakten får du förslag på jobb och utbildningar som passar dig. Du får även inbjudningar till event och uppdateringar om vad som händer hos oss.

Skapa profil

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.