På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan
För dig med oanade talanger

Sjöövervakningsoperatör

Vi vet att det finns många som besitter talanger och egenskaper som vi letar efter, utan att veta om det själva. Utan att förstå hur värdefulla de är för att skydda våra gränser. I rollen som sjöövervakningsoperatör utgör du en sorts frontlinje, på håll.

Vid bevakandet av Sveriges kust och närområde är din koncentration, snabba agerande, uthållighet och öga för detaljer avgörande vid ett eventuellt angrepp. Du utgör det yttersta ledet och är en av nationens kanske viktigaste personer.

Boka tid för prövning

Utbilda dig till ett av Sveriges viktigaste yrken och hjälp oss att bevaka Sveriges kust. Boka tid för prövning redan i dag för att säkra din plats till utbildningsstart 2023.

Boka tid här

Kan du växla från 0 till 100?

I Sjöövervakningscentralen ingår du i ett vaktlag på minst fem personer där en är vakthavande sjöövervakningsledare. Du arbetar i skift, dag som natt under årets alla dagar. Du samarbetar med andra nationer, så goda kunskaper i engelska är viktigt. Arbetsbelastningen varierar och kan växla snabbt. Utöver dina ordinarie arbetsuppgifter kommer du kontinuerligt att öva och utbilda dig för att utvecklas i din roll.

 

En del av Marinbasen

Som sjöövervakningsoperatör tillhör du Sjöinformationskompaniet som är en del av Marinbasen. Sjöinformationskompaniet är en viktig del i övervakningen av Sveriges sjöterritorium. Du arbetar också med operativ sambandsledning som innebär att information förmedlas mellan fartyg, staber och förband där Sverige har intresse. Dessa båda uppgifter sköts året om och dygnet runt.

Läs mer om kompaniet här

VAR FINNS SJÖINFORMATIONSKOMPANIET?

Sjöövervakningsverksamheten är sedan 2010 koncentrerad till Göteborg och Muskö i Stockholms skärgård. Marinens Radio utför sambandsledning från Stockholmsområdet och från Karlskrona.

Vill du få tips om jobb och utbildningar?

Då ska du skapa en profil i Mitt Försvarsmakten.

Har du redan en profil? Logga in och uppdatera dina svar så att vi kan ge dig relevant information.

Skapa profil  Logga in

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.