På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

It i Försvarsmakten

Som vilket annat jobb som helst – nästan

Foto: CCDCOE

I Försvarsmakten kan du jobba inom hela bredden av IT-tjänster. Det finns även flera specialistområden som kryptologi och matematik. För huvuddelen av anställningarna är du civilanställd utan krav på att ha en militär bakgrund.

Stor bredd av kompetenser

Försvarsmakten kan erbjuda dig en bredd av intressanta tjänster inom IT. Allt ifrån driftövervakning och IT-stöd till underättelser och cyberförsvar. Uppgifterna är fördelade på flera förband som ansvarar för olika områden.

IT och telekommunikation

Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband (FMTIS) säkerställer Försvarsmaktens förmåga att kommunicera och leda. Förbandet har ett samlat ansvar för Försvarsmaktens tekniska ledningssystem.

FMTIS är Försvarsmaktens nätoperatör med ansvar för försvarets eget nät för tele- och datatrafik. Ansvaret omfattar hela kedjan, från anläggningar och transmissions- och bärarnät till applikationer, servrar och datorer.

Exempel på tjänster

 • Driftingenjör
 • Teknisk systemoperatör
 • Systemanalytiker
 • Systemingenjör
 • Teleingenjör
 • IT-säkerhetsspecialist

Läs mer om FMTIS

Se alla lediga jobb hos FMTIS

Cyberförsvar

Med Sveriges cyberförsvar menar vi nationens samlade förmågor och åtgärder, såväl offensiva som defensiva, till skydd för dess kritiska cyberinfrastruktur. Försvarsmakten har idag alla de förmågor som krävs för att utföra alla typer av dator- och nätverksoperationer.

Försvarsmaktens cyberförsvar är dimensionerat för de högre konfliktnivåerna. I fredstid kan Försvarsmaktens cyberförsvarsresurser användas för att stödja samhället under kriser eller andra allvarliga händelser.

Tjänster inom cyberförsvaret

Inom cyberförsvaret finns personer med olika bakgrund och arbetsuppgifter. Bland de tekniska profilerna finns till exempel experter inom:

 • incidenthantering
 • penetrationstestning
 • IT-forensik
 • säkerhetsövervakning
 • cyberförsvarsanalytiker
 • operatörer inom offensiva eller defensiva dator- och nätverksoperationer
 • analytiker inom olika områden och nivåer, från här-och-nu till långsiktig strategi
 • chefer på olika nivåer, civila såväl som officerare

Gör en intresseanmälan

Om du har kvalifikationer som skulle passa för en tjänst inom cyberförsvarsområdet, kan du mejla din intresseanmälan till cyberintresse@mil.se.

Skicka ett personligt brev och ditt CV (inkluderande alla kontaktuppgifter). Beskriv kunskaper och erfarenheter du har som kan vara relevanta för en befattning inom cyberförsvaret.

Underrättelse och säkerhet

Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) arbetar med att förebygga, upptäcka och motverka säkerhetshot som riktas mot Försvarsmakten. Must arbetar även med att göra analyser och bedömningar till stöd för svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Vi måste alltid ligga steget före och därför jobbar vi bara med de bästa. Vår styrka är våra medarbetares kompetens.

Vår verksamhet har en stor spännvidd. Här får du möjlighet att arbeta med allt från central kommunikationsinfrastruktur och kontorssystem till taktiska system i stridsvagnar, flygplan och ubåtar.

Exempel på tjänster hos Must

Du kan arbeta med att utveckla IT-säkerheten i våra system, kravställa och granska kryptosystem och IT-säkerhetsprodukter.

Du kan även arbeta med teknisk inhämtning eller med att granska IT-säkerhet och bedöma hot, risk och sårbarhet i olika system.

Läs mer om MUST

Se alla lediga jobb hos MUST

Mitt Försvarsmakten håller dig uppdaterad

Skapa en profil och få uppdateringar om Försvarsmakten och om jobb- och utbildningsmöjligheter.

Skapa profil

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.