Försvarsinspektören för hälsa och miljö, FIHM, har tillsynsansvaret över flera tusen förorenade områden varav ett stort antal är förorenade av PFAS. Vi söker en person med GIS-kompetens som kan hjälpa oss att implementera och förvalta ett GIS samt genomföra GIS-analyser inom ramen för vår tillsyn av förorenade områden.
Om enheten
Sektionen har som huvuduppdrag att bedriva tillsyn av Försvarsmaktens och Fortifikationsverkets förorenade områden. Idag finns 7 medarbetare på sektionen som tillsammans har erfarenhet från tillsyn av förorenade områden från både kommun, länsstyrelse och tidigare konsultarbete inom förorenad mark. Gemensamt är att vi alla är engagerade inom frågor som rör förorenade områden och vill utveckla tillsynsmetodiken inom detta område.
Om rollen
FIHM har behov av ett GIS som verktyg i vår tillsyn. Tjänsten innebär till att börja med att implementera ett verksamhetsspecifikt GIS i samverkan med övriga inspektörer FIHM. Du kommer vara placerad på sektionen för förorenade områden och har ett nära och dagligt samarbete avseende tillsyn av förorenade områden med inspektörer på sektionen. På sektionen granskar vi utredningar som Försvarssektorn genomför för de förorenade områden som vi har ansvar för enligt Miljöbalken. Ditt arbete innefattar att hjälpa inspektörer på FIHM att skapa tematiska kartor i ArcGIS Pro. Exempel på detta är att analysera andra myndigheters geodata tillsammans med information om markföroreningar för att bedöma spridningsvägar och risker från ett förorenat område. Du kommer även att ansvara för att förvalta och underhålla GIS:et och se till att de kartskikt som finns uppdateras löpande.
Du placeras vid FIHM men får stöd från andra GIS-experter på myndigheten. Den första tiden kommer arbetet att fokusera på att bygga upp och implementera GIS, därefter kommer mer fokus att ligga på att förvalta systemet, stötta handläggare och genomföra tillsyn med hjälp av GIS-analyser. Du förväntas även kunna hjälpa till med annan handläggning i olika typer av tillsynsärenden samt stötta övriga sektioner på FIHM med GIS-expertis.
Huvudsakliga arbetsuppgifter
- Implementering och förvaltning av verksamhetsspecifikt GIS. Systemet ska användas som verktyg inom tillsyn
- Underhålla GIS och skapa formulär för miljöteknisk datainsamling
- I samverkan med verksamhetsföreträdare identifiera samt driva igenom GIS-lösningar som ger nytta för verksamheten
- Myndighetsöverskridande samverkan inom geodataområdet
- Stötta inspektörer med GIS-analyser inom bland annat ärenden som rör förorenade områden
- Handlägga enklare anmälningsärenden som rör förorenade områden
Du erbjuds att delta i kurser och seminarier för vidareutbildning. I tjänsten ingår tre timmars träning på arbetstid per vecka.
KRAV
Kvalifikationer
- Utbildning på universitetsnivå (minst kandidatnivå) inom Geografiska Informationssystem.
- Minst tre års aktuell och relevant arbetslivserfarenhet inom geodata och GIS
- Aktuell och relevant erfarenhet av arbete med ArcGIS Pro
- Aktuell och relevant erfarenhet av arbete med Ersis GIS-plattform
- Goda kunskaper i att utrycka dig väl i tal och skrift inom det svenska och engelska språket
- Goda kunskaper i MS Office, mycket goda kunskaper i Excel
- Körkort B
Personliga egenskaper
Som person är du är trygg i dig själv och i din arbetsroll. Du är van vid och trivs med att arbeta strukturerat samt har en god förmåga att självständigt leda ditt arbete och att prioritera. Du har en god analytisk förmåga. Du är prestigelös och ser det som en självklarhet att dela med dig av dina kunskaper och erfarenheter och att bidra till en god laganda. Stor vikt kommer att läggas på personliga egenskaper.
MERITERANDE
- Utbildning med inriktning geovetenskap, marklära, hydrologi eller hydrogeologi
- Erfarenhet av arbete med tillsyn
- Erfarenhet av att granska eller genomföra miljötekniska utredningar
- Erfarenhet från fältmätningar
- Erfarenhet av SQL-databaser
- Programmering R/Python
- FME
- Erfarenhet av fjärranalys
- Open Source GIS
- Erfarenhet och kännedom om Försvarsmaktens ledningssystem
ÖVRIGT
Anställningsform: Tillsvidare
Sysselsättningsgrad: Heltid
Information om befattningen: sektionschef Åsa Lindström, asa.lindstrom@mil.se. HR-specialist Anna Aurell-Nylander på telefon 076- 610 52 34.
Fackliga representanter nås på telefon 08-788 75 00:
Stefan Ungerth (SACO)
Monika Danielsson (SEKO)
Kjell Tetzlaff (Försvarsförbundet OFR/S)
Arne Nilsson (Officersförbundet, OFR/O)
Ansökan
Sista ansökningsdatum är 2025-03-07. Din ansökan bör innehålla CV och ansökningsbrev.
Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
-----------------------------------------------------
Information om det rekryterande förbandet:
I Högkvarteret finns överbefälhavaren och generaldirektören. Högkvarteret har ungefär 1 000 medarbetare – både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs från 2023-01-01 av försvarsstaben, operationsledningen, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, samt Högkvarterets stabsavdelning och fristående enheter för tillsyn.
En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.
Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.
Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.