Befattningen erbjuder
Rikshemvärnsstaben en del av Försvarsstaben i Försvarsmakten söker nu en erfaren IT-säkerhetschef. Har du en god kompetens inom IT-säkerhet och är redo för att fördjupa din kompetens och bredda dig i rollen som IT-säkerhetschef? Försvarsmakten är i tillväxt och din kompetens behövs. Välkommen med din ansökan!
Stridskraften Hemvärnet
Stridskraften Hemvärnet består av olika typer av krigsförband och verksamheter med en stridsskola, fyra militärregioner med staber, militärregionförband, hemvärnsbataljoner samt territoriella förband. Stridskraften är under stark tillväxt där antalet fast anställda är ca 800 och antalet hemvärnssoldater ca 22 500 i dagsläget – som ska växa till 24 000 under 2025.
Stridskraften Hemvärnet (SK HV) är en del av Försvarsmakten och utgör nästan hälften av personalen i Försvarsmakten och finns över hela Sverige. Rikshemvärnsstaben (RHS) är Rikshemvärnschefens stab för att leda och inrikta förbandsproduktionen samt utveckla stridskraften.
Huvudsakliga arbetsuppgifter
I rollen som IT-säkerhetschef kommer du ansvara för att driva och koordinera arbetet med att göra Rikshemvärnstabens ledningsstödssystem robusta och tillgängliga. Du kommer att stödja verksamhetsansvarig vid lokal ackreditering av ledningsstödssystem, vilket inkluderar att ta fram ackrediteringsunderlag och dokumentation samt att samverka med parter inom Högkvarteret och stridskraften Hemvärnet genom hela ackrediteringsprocessen.
Att stödja verksamhetsansvarig vid framtagande av särskilda säkerhetsskyddsanalyser och säkerhetsplaner för verksamheten ingår också i rollen. Vidare kommer du att genomföra periodiska samt uppkomna kontroller utifrån tillämpliga regelverk på FM ledningsstödssystem vid utlandsstationeringar, självständigt eller tillsammans med andra funktionsrepresentanter. Du kan också komma att stödja RHS säkerhetssektion i andra IT-säkerhetsarbeten samt att delta i stabsarbete där din kompetens behövs.
KRAV
Kvalifikationer
- Godkänd gymnasieexamen
- Ett par års aktuell och relevant arbetslivserfarenhet av självständigt arbete inom IT-säkerhet föredragsvis från offentlig sektor alternativt större privat organisation eller föertag
- God förmåga att kommunicera på både svenska och engelska i såväl tal som skrift
- Goda kunskaper i MS Office 365
- Körkort B
Meriterande
- Relevant eftergymnasial utbildning inom IT-säkerhet
- Aktuell och relevant erfarenhet av arbete med Försvarsmaktens ackrediteringsprocess
- Aktuell och relevant erfarenhet av arbete med annan myndighets ackrediteringsprocess
- Erfarenhet av att hantera ISUS
- Erfarenhet av arbete i SWECCIS
- Genomförda relevanta IT- eller säkerhetsskyddsutbildningar hos Försvarsmakten
- Etablerade kontakter inom Högkvarteret och FMTIS
- Relevant arbetslivserfarenhet av stabstjänstgöring
Personliga egenskaper
Som person har du gott omdöme, hög integritet och handlingskraft. Du är självgående, initiativtagande, strukturerad och har resultatfokus. Du är duktig på att både skapa och bibehålla goda relationer, du sätter laget före jaget, är prestigelös och hjälsam till ditt sätt. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.
Övrigt
Anställningsform: Tillsvidareanställning, inleds med 6 månaders provanställning (för dig som inte är anställd inom Försvarsmakten)
Sysselsättningsgrad: Heltid
Arbetsort: Stockholm
Tillträdesdatum: snarast, enligt överenskommelse.
Tester kan förekomma i rekryteringsproces
För frågor om tjänsten, välkommen att kontakta rekryterande chef Övlt Helen Svärd. För frågor om rekryteringsprocessen kontakta Agneta Lund.
Fackliga representanter:
SACO: Stefan Ungerth
SEKO: Monika Danielsson Försvarsförbundet,
OFRS: Kjell Tetzlaff
OFRO: Arne Nilsson
Ansökan
Välkommen med din ansökan senast 2025-08-03. Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.
Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:
Hemvärnet är en del av Försvarsmaktens insatsorganisation och i stark tillväxt.
Hemvärnet verkar i fred, kris och krig och som krigsförband är dess huvuduppgift att skydda, bevaka, ytövervaka samt stödja samhället. På många sätt är Hemvärnet en nationell stomme för försvaret och skyddet av Sverige. Antalet fast anställda ska vara ca 800 och de frivilliga i hemvärnsförbanden ska vara ca 25 000.
Rikshemvärnsstaben är rikshemvärnschefens centrala stab för att leda och inrikta förbandsproduktionen av stridskraften hemvärnet. Rikshemvärnschefen ansvarar för att utveckla och vidmakthålla stridskraften hemvärnet som består av fyra militärregioner med staber, utbildningsgrupper, territoriella förband och hemvärnsförband, Hemvärnets stridsskola HvSS samt musikkårer.
En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.
Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.
Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes