På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Säkerhetsprövare

Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten

Foto: Jan Sjöberg

Utreder Försvarsmaktens personal utifrån säkerhetsskyddslagens krav

Som säkerhetsprövare på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) har du en viktig roll i Försvarsmaktens personalförsörjning genom ansvaret för säkerhetsprövningen. En säkerhetsprövning innebär att du utreder en persons lojalitet, pålitlighet och eventuella sårbarheter utifrån säkerhetsskyddslagens krav. Med andra ord arbetar du i huvudsak med personutredningar av den som deltar, eller ska delta, i Försvarsmaktens säkerhetskänsliga verksamhet. I dina utredningar inhämtar du underlag som kan finnas inom eller utanför Försvarsmakten, bearbetar, analyserar och bedömer informationen samt sammanställer ett beredningsunderlag som du föredrar vid ett beredningssammanträde för beslut.

Som säkerhetsprövare har du ett intresse för mänskligt beteende. Du har också en förståelse för Försvarsmaktens verksamhet och kan, eller vill lära dig, de regelverk och processer som styr säkerhetsprövningen. Du tycker om att arbeta i en roll där du samlar in, analyserar och sammanställer information. Du är bekväm med att driva dina egna utredningar och göra egna prioriteringar, både på kort och på lång sikt. 

Då du arbetar med att hantera uppgifter med hög sekretess krävs det att du har ett högt säkerhetsmedvetande och en hög integritet. En annan bra personlig egenskap är att vara analytiskt lagd som kan se detaljer och kunna sammanställa dessa till en helhet. Då du hanterar en stor mängd information behöver du även vara strukturerad och noggrann samt ha lätt att anpassa dig i olika sociala situationer.

Kvalifikationer

  • Relevant militär utbildning (OR 7/8), alternativt relevant eftergymnasial civil utbildning (exempelvis polisiär utbildning, beteendevetenskap, kriminologi) med yrkeserfarenhet.
  • God förmåga att formulera dig väl i tal och skrift på svenska.

Meriterande

  • Arbetat med säkerhetsprövning
  • Erfarenhet från underrättelse eller säkerhetstjänst
  • Erfarenhet av tidigare utredningsarbete
  • Utbildning i, eller erfarenhet av, samtal och intervju
  • Arbetat inom Försvarsmakten eller vid annan myndighet.

Arbetsort

  • Stockholm

Vill du veta mer om Must?

Här kan du läsa mer om den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.