På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Särskild officersutbildning

För dig med akademisk bakgrund.

Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

Du som har en akademisk examen och minst 180 högskolepoäng kan gå en särskild officersutbildning (SOFU). Efter en säkerhetsprövning blir du anställd som officer och påbörjar utbildningen som varar 20–25 månader, beroende på om du har tidigare militär erfarenhet eller inte.

Utbildningen består av fyra delar:

  • Krigsvetenskap
  • Ledarskap
  • Officer i militära professionen
  • Befattningsutbildning

Utbildningen innehåller både teori och praktik och du läser stora delar tillsammans med Officersprogrammet på Militärhögskolan Karlberg.

Saknar du tidigare militär bakgrund får du tid att bygga upp den under cirka sex månader innan du påbörjar din SOFU. Med detta moment inräknat kan den totala  utbildningstiden som längst bli 25 månader.

VEM KAN ANSÖKA TILL SÄRSKILD OFFICERSUTBILDNING?

För att vara behörig att ansöka till särskild officersutbildning måste du uppfylla följande krav:
  • Du har en akademisk examen från universitet eller högskola om minst 180 högskolepoäng innefattande skriftligt examensarbete om minst 15 högskolepoäng.

  • Du uppfyller kraven i 9§ officersförordningen (2007:1268), vilket i stort innebär att du måste vara svensk medborgare och att du måste klara säkerhetsprövning.

  • Du ska ha avlagt gymnasieexamen eller ha validerade och översatta utländska betyg som uppfyller motsvarande krav.

Observera att vissa förband kan ha fler eller andra krav än de som är listade här.

Läs mer om officersyrket här


ÄR DU REDO ATT ANSÖKA?

Du ansöker till den särskilda officersutbildningen på samma sätt som du söker ett jobb. Förbanden publicerar platser till särskild officersutbildning på sidan Lediga jobb. Du ansöker alltså direkt via det förband där du vill arbeta.

Det finns inga fasta ansökningsperioder, utbildningsplatser utannonseras efter behov.

Om du blir antagen till utbildningen blir du anställd vid förbandet från första dagen.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.