Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Specialistofficer

Yrkesexpertis inom ditt område.

Foto: Jimmy Croona/Combat Camera/Försvarsmakten

Som specialistofficer bygger du vidare på din yrkesskicklighet och expertis, samtidigt som du blir en ledare med många karriärmöjligheter. Specialistofficerare ansvarar för de militära kärnkompetenserna, deltar i stridssituationer och ser till att andra chefers beslut följs och tillämpas. Det är också specialistofficerarens ansvar att gruppbefäl, soldater och sjömän utbildas och övas för att kunna prestera i stridssituationer och andra typer av uppdrag. 

VAD KÄNNETECKNAR EN SPECIALISTOFFICER?

Initiativkraft, självständigt beslutsfattande, individuellt ansvarstagande och förmågan att bygga ömsesidigt förtroende är några av de egenskaper som kännetecknar en bra specialistofficer. Du gillar att arbeta praktiskt och specialiserat. Du är en ödmjuk och informell ledare som förstår värdet av feedback och uppmuntran.

KOMMER JAG UTVECKLAS?

En specialistofficer blir aldrig fullärd. Utbildning och utveckling av dina teoretiska och praktiska förmågor är en viktig del av arbetet och en förutsättning för att du ska kunna lösa de utmaningar du ställs inför både idag och imorgon.

KAN JAG GÖRA KARRIÄR?

Beroende på var i Försvarsmakten du vill arbeta ser karriären olika ut. Yrkes- och karriärmöjligheterna är många, som specialistofficer finns det många befattningar över alla verksamhetsområden. I befattningsguiden kan du läsa mer om valmöjligheterna.

Till Befattningsguiden

HUR BLIR JAG SPECIALISTOFFICER?

Specialistofficerare utbildas under tre terminer (1,5 år) på någon av Försvarsmaktens skolor runt om i landet. Utbildningen varvar teori med praktik och fokuserar på ledarskap och specialkunskaper inom den valda yrkesinriktningen. 

Mer om specialistofficersutbildningen

ÄR DU REDO ATT ANSÖKA?

Från den 23 november kan du ansöka till reservofficersutbildningen via Försvarsmaktens hemsida.

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.
Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.