Grundläggande soldatutbildning för internationell tjänstgöring (GSU-Int) för dig som är uttagen till en insats utomlands men saknar tidigare militär utbildning.

Utbildningen kan genomföras av dig som är uttagen till en befattning och inte är anställd i Försvarsmakten, eller som sedan tidigare är civilt anställd i Försvarsmakten och som ska placeras i insatsorganisationen.

Antagningsprövning

Innan utbildningen gör du tester hos Plikt- och prövningsverket för att säkerställa att du uppfyller kraven för utbildningen och insatsen. Det är bland annat fysiska, medicinska och psykologiska tester. 

Om utbildningen

Utbildningen är fem veckor och genomförs på Livgardet i Kungsängen utanför Stockholm. Det är en komprimerad soldatutbildning där du får lära dig att ta hand om dig själv och dina kamrater. Tonvikten ligger på säkerhet – din egen och andras.

Utbildningen innehåller bland annat vapentjänst, sjukvårdstjänst, fysisk träning, strid och militär terminologi. Delar av utbildningen genomförs i fält med övernattning.

Utbildningen har högt tempo och är fysiskt ansträngande. Därför krävs fullt deltagande.

Efter GSU-Int behöver du även genomföra en insatsutbildning. När du har genomfört den är du redo att påbörja din insats.