På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

MIKA SER FRAM EMOT ATT KOMMA TILLBAKA TILL
FÖRSVARET

Han gjorde värnplikten för 25 år sedan och det rådande omvärldsläget har fått honom att söka sig till Hemvärnet i dag. Nu väntar Mika på sin introduktionsutbildning som är sista steget innan han blir skyttesoldat i 40:e hemvärnsbataljonen.  

För Mika hade funderingen på Hemvärnet funnits där i många år. Han beskriver hur tankarna återkommit gång på gång men att han inte kommit till skott. Han arbetar som svetsare till vardags och när en kollega som nyligen gjort en grundutbildning med värnplikt uppmanade honom att söka gjorde han slag i saken. 

– Som det ser ut just nu i världen var det dags att gå med. Det ska bli skoj att få friska upp minnet eftersom det var ett tag sen sist, säger Mika. 

Han gjorde värnplikten 1997 och ryckte in på Karlsborg, K3. Där tillhörde han insatsstyrkan och var med och ansvarade för ammunitionstransporter av bland annat pansarskott. Lastbilarna kördes med poliseskort till olika förråd runt om i landet. 

– Jag trivdes jättebra i Försvarsmakten och har inga dåliga minnen alls. Det var 10 givande månader, säger Mika. 

Hemvärnets introduktionsutbildning 

Nu ska Mika delta på en introduktionsutbildning i Skredsvik. Introt brukar genomföras på tre dagar men för Mikas del blir det sju eftersom de även ska genomföra en skyddsvaktsutbildning. Mika har inte hunnit tänka så mycket på introduktionen men berättar att han ska göra lite hemstudier innan det är dags. 

Förutom att ha skjutit lerduvor har han inte rört ett vapen sedan lumpen. Han ser fram emot att få en repetition och se vilka kunskaper som finns kvar sedan sist. 

– Det känns bra att få en uppfräschning av vapenhantering i samband med utbildningen. Jag ska också gå igenom utbildningsfilmerna som vi har fått i uppgift, en film berör skyddsvakt och en annan hur Ak 4:an ska hanteras, sen är det några till, säger Mika.  

I inbjudan som han har fått från Hemvärnet står det att utbildningen kommer att innehålla allt från krigets lagar och folkrätt, till att skjuta in sina vapen och gå igenom den personliga utrustningen. Under sju dagar kommer Mika sova tillsammans med gruppen på utbildningsplatsen som är förlagd i Skredsvik, utanför Uddevalla.

Viktigt att vara i god form för att orka med soldatlivet 

När det gäller träning och de fysiska förhållanden som man behöver leva upp till som soldat känner han sig lugn. Mika berättar att han har ett stort intresse för träning och tränar flera pass i veckan. Han är således i god form. 

– Jag instruerar i kettlebells och håller pass i ledningsgruppen tre dagar i veckan. Sen har jag hållit på med crossfit i 10 år tidigare men nu blir det mest gym, säger Mika. 

Han är medveten om att utrustningen väger en del och att det kommer bli mycket stå och gå med tung packning. Det tycker han bara ska bli kul att få göra igen. 

Mika känner flera som är med i Hemvärnet och är förväntansfull inför att själv bli en del av gemenskapen. Han ser fram emot att få vara med och hjälpa till och är glad att han tog tag i sin ansökan.

Möt fler av våra soldater

Möt Emma, Ellen, Lorenzo och flera andra av våra soldater som berättar hur det är att vara aktiv i Hemvärnet.

Fler intervjuer

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information direkt från oss.

Skapa profil

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.