På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

FYSISK FÖRMÅGA I
HEMVÄRNSFÖRBAND

För att orka med jobbet som hemvärnssoldat behöver du vara i god fysisk form. Att vara soldat innebär ett fysiskt och krävande arbete, ofta med hastiga rörelser och tunga lyft. Det är därför viktigt att du ger dig själv de bästa förutsättningarna att prestera i Hemvärnet.  

Genom att träna regelbundet undviker du att drabbas av belastnings- och förslitningsskador, samtidigt som du ökar din återhämtningsförmåga och kan hålla ett högt stridsvärde under en längre tid. 

Satsa på allsidig träning

Vi råder dig att satsa på allsidig träning och varva rörlighets-, konditions- och styrketräning. 

Alla soldater i Hemvärnet uppmanas att göra BRAK (buk, rygg, armar, knän) inför varje övningsdag. Det är även något som vi uppmuntrar dig att göra i din vardag.   

På den här sidan har vi samlat några kortare träningspass som du kan göra för att bli starkare och smidigare. Mikrofys-övningarna passar bra innan ett längre träningspass. Om du tränar regelbundet har du goda förutsättningar att klara det fysiska i Hemvärnet.

Fixar du detta?

För att klara kontrollen under Hemvärnets introduktionsutbildning behöver du kunna: 

  • marschera 5 km i varierad terräng med buren stridsutrustning (10–15 kg) inom 60 minuter  
  • kunna inta och växla mellan liggande-knästående-stående skjutställningar med stridsutrustning obehindrat.

Bli BRAK-stark

Förbered dig och bli BRAK-stark. Ladda ner vårt träningsprogram.

Träningsprogram

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information direkt från oss.

Skapa profil

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.