Det bästa med att vara fältkock i Hemvärnet är enligt Anders att han får vara med i ett team, känna gemenskap och ta fram mat till resten av kompaniet. På större övningar kan det vara uppemot 250 soldater som ska serveras mat.
För att passa som fältkock är det bra om du är glad, noggrann och kan jobba i team. Det är också en fördel att ha ett öppet sinne.
– Vi har inte så många hjälpmedel när vi arbetar utan använder skärbrädor, högtrycksångpanna och ett stekbord. Då underlättar det om man har fantasi och är lösningsorienterad, säger Anders.
Själv har han erfarenhet som fältkock i lumpen och tidigare arbete som kock i den privata sektorn. Han berättar att kockar som förväntar sig ett exklusivt restaurangkök ute i skogen kommer att bli frustrerade.
– Vi har inga verktyg för att lyfta tunga grejer och när du ska flytta en kokande gryta som väger 35 kilo behöver du hjälp av dina kamrater. Vi blir väldigt sammansvetsade, säger Anders.
"Det är kul att se hur glada gruppen blir när de får maten, man ser direkt om den var bra eller dålig."
I första hand ser Anders sig som en soldat och kock i andra hand. Han har utbildning inom vapenhantering, elkunskap och är utbildad skyddsvakt. Det finns därmed många möjligheter för honom i Hemvärnet.
När det finns lite mer tid till matlagning under övningar använder han gärna den enorma tryckkokaren och slänger ihop en kalops eller mustig chiligryta. Han gillar alla förberedelser som kommer med matlagningen, att stå och skiva upp 50 kilo kött och snacka med kollegorna.
– Det är kul att se hur glada gruppen blir när de får maten, man ser direkt om den var bra eller dålig, skrattar Anders.
För honom är engagemanget i Hemvärnet viktigt på så många vis och han nämner särskilt demokratin som en drivkraft till varför han är med.
– Jag är del av en samhällsviktig organisation och vi ska upprätthålla demokratin så att alla kan känna sig trygga i en orolig tid och sova gott om natten, säger Anders.
Läs mer om fältkock.