På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Anders - fältkock i Hemvärnet

Det bästa med att vara fältkock i Hemvärnet är enligt Anders att han får vara med i ett team, känna gemenskap och ta fram mat till resten av kompaniet. På större övningar kan det vara uppemot 250 soldater som ska serveras mat.

För att passa som fältkock är det bra om du är glad, noggrann och kan jobba i team. Det är också en fördel att ha ett öppet sinne.

– Vi har inte så många hjälpmedel när vi arbetar utan använder skärbrädor, högtrycksångpanna och ett stekbord. Då underlättar det om man har fantasi och är lösningsorienterad, säger Anders.

Själv har han erfarenhet som fältkock i lumpen och tidigare arbete som kock i den privata sektorn. Han berättar att kockar som förväntar sig ett exklusivt restaurangkök ute i skogen kommer att bli frustrerade.

– Vi har inga verktyg för att lyfta tunga grejer och när du ska flytta en kokande gryta som väger 35 kilo behöver du hjälp av dina kamrater. Vi blir väldigt sammansvetsade, säger Anders.

"Det är kul att se hur glada gruppen blir när de får maten, man ser direkt om den var bra eller dålig."

I första hand ser Anders sig som en soldat och kock i andra hand. Han har utbildning inom vapenhantering, elkunskap och är utbildad skyddsvakt. Det finns därmed många möjligheter för honom i Hemvärnet.

När det finns lite mer tid till matlagning under övningar använder han gärna den enorma tryckkockaren och slänger ihop en kalops eller mustig chiligryta. Han gillar alla förberedelser som kommer med matlagningen, att stå och skiva upp 50 kilo kött och snacka med kollegorna.

– Det är kul att se hur glada gruppen blir när de får maten, man ser direkt om den var bra eller dålig, skrattar Anders.

För honom är engagemanget i Hemvärnet viktigt på så många vis och han nämner särskilt demokratin som en drivkraft till varför han är med.

– Jag är del av en samhällsviktig organisation och vi ska upprätthålla demokratin så att alla kan känna sig trygga i en orolig tid och sova gott om natten, säger Anders.

Läs mer om fältkock.

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information direkt från oss.

Skapa profil

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.