På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Anna - underrättelseassistent i Hemvärnet

Som underrättelseassistent i Hemvärnet har Anna i uppgift att kartlägga eventuella motståndare. Under övningar känns det ofta som hon löser olika mysterium och jobbet bjuder på flera överraskningar.

Anna hade hört mycket gott om svenska Lottakåren, bland annat att de hade bra ledarskapsutbildningar vilket fick henne att gå med. Efter att ha varit med i organisationen ett tag kom också tankarna på ett militärt engagemang, och 2018 genomförde hon sin grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F).

– Att göra GU-F:en var det roligaste jag gjort i mitt liv. Instruktörernas ledarskap var verkligen inspirerande och på 14 dagar blev vi en tight och sammansvetsad grupp, säger Anna.

När hon senare fick träffa sin hemvärnsbataljon beskriver hon det som att hon fick en extra familj. Det fanns mycket erfarenhet i gruppen och alla var välkomnande. Hon började sin hemvärnsbana som stabsassistent men har nyligen blivit underrättelseassistent. De båda befattningarna påminner mycket om varandra och har nära kontakt.

"Jobbet handlar mycket om att vara spindeln i nätet och ha en hand med överallt."

– Som underrättelseassistent skriver jag rapporter och nulägesanalyser om vad som händer. Vi arbetar i underrättelseteam där vårt jobb är att kartlägga fienden och vad som troligast kommer att hända, säger Anna.

Hon berättar att gruppen hela tiden måste ligga steget före en eventuell motståndare. Arbetsplatsen består oftast av ett skrivbord på ett kontor men ibland sitter de i tält. Informationen som Anna tar fram skickas vidare uppåt eller nedåt i organisationen 

– Jobbet handlar mycket om att vara spindeln i nätet och ha en hand med överallt.  Vi plottar ut på kartan var alla befinner sig och andra viktiga punkter. Det har varit väldigt roligt att få lära sig karttjänst, säger Anna.

För att passa i rollen är det viktigt att vara stresstålig och kunna hantera flera saker samtidigt. Att vara duktig på att skriva underlättar också arbetet.

Eftersom Anna har stor erfarenhet av pedagogik i sitt jobb som gymnasielärare funderar hon nu på att vidareutbilda sig till kursinstruktör och vara med och hålla utbildningar för kommande hemvärnssökande.

Läs mer om underrättelseassistent.

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information direkt från oss.

Skapa profil

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.