På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Christoffer - skyttesoldat i Hemvärnet

Christoffer utbildade sig till skyttesoldat genom GMU (grundläggande militärutbildning) 2015. När utbildningen var avslutad ville han gärna fortsätta i försvaret och sökte sig till Hemvärnet.

Christoffers bild av Hemvärnet var att det mest skulle vara en massa fika i skogen. Han gick med för att han ville skapa sig en egen bild och insåg snabbt att det var så mycket mer.

– Hemvärnet är allt från när det brann i Ljusdal och vi fick hjälpa till med släckning, till alla övningar och att få vara med på riktigt när det krisar, säger Christoffer. 

När Coronapandemin härjade som mest i Sverige 2020 fick Christoffer och några hemvärnskollegor hjälpa till vid fältsjukhuset i Älvsjö. Han gick en fordonsutbildning precis då och fick vara stand by med vissa fordon och hämta och lämna materiel vid sjukhuset. 

– Vi fick också vara med och sätta upp sängar och jag gjorde lite elgrejer och stöttade hantverkarna eftersom jag är utbildad elektriker.

Christoffer berättar vidare att det var märklig känsla att få vara delaktig i alla förberedelser på sjukhuset. 

– Det var jättekul att få vara med och bidra, men jag förstod också vidden av hur illa det kan gå och fick se den andra sidan av pandemin. Det kändes allvarligt. 

"Det är fysiskt tungt och du måste träna regelbundet för att kunna vara en bra skyttesoldat."

Som skyttesoldat är Christoffer med och löser uppgifter tillsammans med gruppen. Kort och gott handlar det om strid på marken och bataljonen får utbildning vartannat år och praktiserar det dem lärt sig däremellan.

– För att passa i gruppen behöver du vara lösningsorienterad, anpassningsbar och tänka laget före jaget. Det är fysiskt tungt och du måste träna regelbundet för att kunna vara en bra skyttesoldat, säger Christoffer.

Han tipsar om att satsa på allsidig träning som löpning, gym eller kanske padel som han själv föredrar för att hålla kroppen i trim.

Till sist Christoffer, vad är det bästa med Hemvärnet?

– Det är kul att få va med i en grupp, det blir en stark lagkänsla och vi utvecklas tillsammans. Jag vill fortsätta lära mig och bli ännu bättre, jag känner att jag gör mitt för Sverige.

Läs mer om skyttesoldat.

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information direkt från oss.

Skapa profil

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.