På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Emma – hundförare i Hemvärnet

En hundförare har i uppgift att stötta förbandet med hundens specialistförmågor och vara länken mellan hund och förband. 

Emma har alltid haft ett stort hundintresse och var bara 15 år när hon kom i kontakt med en hundförare första gången. Hon kände direkt att hon ville jobba med hundar i framtiden.

– Det är så meningsfullt att få träna upp en hund. Jag har fått en annan mening med hundägarskapet. Jag tränar inte bara inte vardagslydnad eller allmänlydnad utan hunden har en oerhört viktig funktion i den gröna världen.

"Det är ett stort ansvar och du är med och formar din hund."

En tjänstehund i Hemvärnet är oftast en egen hund som föraren har köpt och utbildar privat via Svenska Brukshundklubben.

– Det finns olika krav som tjänstehundar behöver uppfylla. De som är aktuella får genomgå ett anlagstest för att ta reda på om de är lämpliga. Det går att läsa mer om kraven på brukshundklubben.se, säger Emma.

Att träna sin hund kräver mycket av både förare och hund. Emma förklarar att spår, patrull och bevakning är de saker som hunden får öva på. Spår är personspår från en människa som hunden ska leta upp medan patrull innebär att hund och soldater genomsöker ett särskilt område och går en så kallad patrullstig. Vid bevakning sitter hund och förare och lyssnar på en bestämd plats.

– Som hundförare skapar du förutsättningar för hur bra hunden kan bli och hur mycket den kan lösa. Det är ett stort ansvar och du är med och formar din hund, säger Emma.

Idag äger Emma en hund som pensionerades från sitt jobb som tjänstehund förra året. I och med det gick hon in i en ny roll och blev hundbefäl. Som hundbefäl är hon expert på hur man använder hundar i övningar och har det övergripande ansvaret för alla hundar i sitt kompani, vanligtvis 6-8 stycken.

– Min uppgift är att hålla koll på hundarnas stridsvärde, var de är någonstans och vad varje hund har för styrkor och svagheter.

Mellan övningar stämmer hon av med de hundförare hon är ansvarig för och ser till att de övar, samövar och ger sina hundar de bästa förutsättningarna för att utvecklas.

– Att vara hundförare är helt fantastiskt men också fysiskt krävande. Du kan gå med din hund i 100 meter, tre kilometer eller 2,5 mil, du vet aldrig vad som väntar, säger Emma.

Läs mer om hundförare här.

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information direkt från oss.

Skapa profil

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.