På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

EN HELT NY VÄRLD ATT KLIVA IN I HEMVÄRNET

Hossein har nyligen genomfört sin befattningsutbildning och hemvärnsintro. Nu kan han titulera sig specialistsoldat och bandvagnsförare i Hemvärnet.

Det finns två vägar in i Hemvärnet, en för personer som har genomfört en grundutbildning med värnplikt och en för personer som saknar grundutbildning. Hossein tillhör den senare kategorin och har nu utbildat sig till specialist.  

Han fick upp ögonen för Hemvärnet för några år sedan när flera skogsbränder härjade i landet. Hossein såg att Försvarsmakten och Hemvärnet stöttade räddningstjänsten och kände att han också ville bidra. Han skickade in en ansökan och det var hans första kontakt med militären. Han beskriver sin grundläggande soldatutbildning för frivilliga, så kallad GU-F, som väldigt intensiv och givande. 

– Jag hade inte gjort lumpen eller mönstring innan. Det var en helt ny värld med så mycket nya saker. Jag kände direkt att det var väldigt intressant.  

Roligt och utmanande att köra bandvagn 

Hossein valde befattningen bandvagnsförare och det var körningen som lockade, det verkade häftigt.  

– Det bästa med att köra bandvagn är dels det ansvar och förtroende som man har som plutonens förare och dels att det är både roligt och utmanande att köra ett terrängekipage i varierad terräng, säger Hossein. 

Våren 2022 gick Hossein sin befattningsutbildning under fyra veckor och därefter var det dags för fyra dagars intro med förbandet. Hossein bor i Stockholm och blev placerad i Livgardesgruppen. 

– Introt var lite som en komprimerad GU-F, vi gick igenom samma moment som då. Det blev en del sjukvård och skytte men mest teori.

Teori och en lyckad första hemvärnsövning 

Han berättar att det var mycket tid i klassrummet där de gick igenom krigets lagar, folkrätt och information om Hemvärnets uppdrag. Efter introt har Hossein hunnit vara med på en hemvärnsövning. 

– Jag hjälpte till i en skyttepluton och det var väldigt många nya moment och lärorikt. Det var olika krigsövningar där vi sköt skarpt mot simulerade attacker. Under övningen fick jag vara mer skyttesoldat än förare. Jag hoppas att jag får möjlighet att köra mer med tiden, säger Hossein.

Han berättar att han har fått en bra bild av Hemvärnet och att han ser fram emot kommande aktiviteter och att bli mer varm i kläderna. Alla soldater i Hemvärnet är engagerade på sin fritid, vid sidan av ett ordinarie arbete. Det är därför viktigt att man är motiverad och kan avsätta tiden som krävs. Hossein säger att det har gått åt mer tid än han tänkte när han ansökte.

– Jag trodde inte att det skulle vara så tidskrävande och roligt. Det har tagit mer tid att vara med i Hemvärnet än jag trodde men det har fungerat eftersom jag har prioriterat min tid. 

Under året ska Hossein delta i både övningar och kurser och han ser särskilt fram emot en kurs i närkamp och att få köra mer bandvagn. 

– Jag ska gå en vinterutbildning i Boden i november. Det ska bli spännande att få lära sig att köra bandvagn i djup snö under kalla förhållanden, säger Hossein.

Bli specialistsoldat i
Hemvärnet

Hundförare, bandvagnsförare, signalist eller fältkock? För dig som saknar militär bakgrund finns en rad specialistbefattningar att välja på i Hemvärnet. Det är de frivilliga försvarsorganisationerna som håller i utbildningarna. Läs mer om våra specialistbefattningar via länken.

Specialistbefattningar

Möt fler av våra soldater

Möt Emma, Ellen, Lorenzo och flera andra av våra soldater som berättar hur det är att vara aktiv i Hemvärnet.

Fler intervjuer

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information direkt från oss.

Skapa profil

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.