På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

GU-F – DET BÄSTA OCH VÄRSTA PÅ SAMMA GÅNG

Josip är snart färdigutbildad specialistsoldat i Hemvärnet. Han har även nytta av sin expertis i det civila. – Att få igång ett hjärta är en bra grej att kunna.

Josip har alltid haft ett intresse för det militära. När Ryssland invaderade Ukraina kände han att han inte kunde bidra med något om ett liknade scenario skulle hända i Sverige. Han berättar att hans föräldrar flydde från Bosnienkriget och att det präglat hela hans barndom.

– Mina föräldrar delade in tidsepoker i allt som hände före och efter kriget. Jag var bara ett barn men upplevde ändå krigets fasor och följder. Det jag blev mest arg över när det blev krig i Ukraina var att jag visste att det skulle finnas massa barn som mig i framtiden som skulle bli påverkade av ett helt onödigt krig.

Uppväxten och att kunna försvara landet ledde Josip till Hemvärnet. Till en början visste han inte vilken befattning han var intresserad av, men blev uppmanad att läsa på om alla av en handläggare. Valet föll på sjukvårdare.

– Jag kände att jag slår två flugor i en smäll och kan bidra både militärt och civilt. Att kunna hantera stress, förblödningar eller att få igång ett hjärta är alltid en bra grej att kunna, säger Josip.

Grundläggande soldatutbildning för frivilliga, GU-F 

Ansökningsprocessen tog tid eftersom väldigt många sökt samtidigt men så en dag var det äntligen dags för GU-F, grundläggande soldatutbildning för frivilliga. En utbildning som alla blivande hemvärnsspecialister utan militär bakgrund måste genomföra. Josip berättar att det är något bland det bästa och värsta han gjort i sitt liv. 

– Det var så intensivt! I 14 dagar var vi igång från tidig morgon till sen kväll med diverse övningar. Du får lära dig allt från hur du ska stå, gå och klä dig, till att hantera vapen och folkrätt.

Han förklarar hur han däckade i sin säng varje kväll och svarade kortast möjligt på sms från sambon och familjen. Josip är fascinerad över den militära skolan och den starka gemenskapen som gruppen fick.

– Man tar bort allt personligt och bygger en soldat som passar in i en grupp. En grupp där alla ser likadana ut, gör samma sak och möter samma utmaningar. Där man hjälps åt och strävar efter samma mål. 

Alla kunskaper måste sitta under slutövningen 

Sedan var det dags för slutövning, det fina vädret som varit slog om till spöregn. Under två dygn och tre dagar skulle alla kunskaper från utbildningen sättas på prov ute i fält.

– Det var sjukt komplext, allt från logistiken till att alla gör sitt och följer order för att det ska funka. Det var kallt att ligga i ett skyttevärn och frysa och jag frågade mig själv varför jag gör det här.

Josip fortsätter berätta att han kom att tänka på soldaterna i Ukraina där många varit vid fronten i månader, det gav lite styrka när det kändes extra tufft under övningen. 

Efter utbildningen har Josip fått en ökad respekt för arbetet i Hemvärnet och ska nu genomföra sin befattningsutbildning som är i två delar. Han har behållit kontakten med några kollegor från GU-F:en som också ska bli sjukvårdare. 

– Jag ser jättemycket fram emot de här två sista utbildningarna och att få ta plats i Hemvärnet.

Bli specialistsoldat i
Hemvärnet

Hundförare, bandvagnsförare, signalist eller fältkock? För dig som saknar militär bakgrund finns en rad specialistbefattningar att välja på i Hemvärnet. Det är de frivilliga försvarsorganisationerna som håller i utbildningarna. Läs mer om våra specialistbefattningar via länken.

Specialistbefattningar

Möt fler av våra soldater

Möt Emma, Ellen, Lorenzo och flera andra av våra soldater som berättar hur det är att vara aktiv i Hemvärnet.

Fler intervjuer

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information direkt från oss.

Skapa profil

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.