På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Lorenzo - lastbilsförare i Hemvärnet

Med ett stort intresse för logistik och lastning stortrivs Lorenzo som lastbilsförare och gruppchef i Hemvärnet.

Med sina 30 år i Hemvärnet är Lorenzo en veteran i HV-sammanhang. Hans militära resa började som sjöbevakningsmatros i lumpen och efter det har han varit skyttesoldat samt arbetat på båt. Några år var han specialiserad på patrullhundar och idag är det fordon som gäller, närmare bestämt lastbil.

– Jag tycker väldigt mycket om att köra hjulfordon, ju större desto bättre. Jag har hunnit ta nästan alla förarbevis som finns i Försvarsmakten, säger Lorenzo och skrattar.

Han berättar att man får se och uppleva väldigt mycket som lastbilsförare. Förarna är ständigt i rörelse och hämtar upp olika saker. Ibland blir det längre sträckor eftersom lastbilsförare är en resurs som kan finnas över hela Sverige. 

Lorenzo är gruppchef i en packgrupp som ansvarar för logistik och att försörja kompaniet med olika transporter. De kan innehålla mat, ammunition och utrustning. Tillsammans med sina kollegor bygger han upp stabs- och tältplatser och ser till att drivmedel och vattenresurser finns på plats. 

– Det är viktigt att man är duktig på att samarbeta och du behöver vara lyhörd. Något annat som är viktigt är att ha ett genuint intresse för befattningen. Om du är villig att lära dig kommer resten att lösa sig med tiden, säger Lorenzo.

"Vi gör ingen skillnad på om du är kille eller tjej, eller vilket ursprung du har."

Just nu kommer det in många nya hemvärnssoldater i Södertörnsbataljonen där Lorenzo är med och genomsnittsåldern sjunker. Det tycker han är positivt och han är gärna mentor åt de yngre och delar med sig av sina erfarenheter.

Gruppen har arbetat oerhört mycket med värdegrund de senaste 10-15 åren och Lorenzo ser en stor skillnad på jargongen och attityder hos soldaterna i gruppen.

– Vi gör ingen skillnad på om du är kille eller tjej, eller vilket ursprung du har. Vi är alla soldater och idag har vi en väldigt bra värdegrund hos oss. Personer som inte kan anpassa sig efter värdegrunden får inte vara kvar – folk ska trivas hos oss, säger Lorenzo.

Läs mer om lastbilsförare.

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information direkt från oss.

Skapa profil

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.