På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Roger - bandvagnsförare i Hemvärnet

Precis allt ska få plats i bandvagnen: trosspackningar, stridspackningar, gemensam materiel, ammunition och mat. En bandvagnsförare ansvarar inte bara för körningen utan ska även se till att tilldelad materiel och soldater kommer fram på ett säkert sätt.

Det är en hel del förberedelser innan gruppen kan åka iväg på övning. Roger är bland de första på plats att hämta ut bandvagnen och göra den startklar. Därefter åker han och hämtar upp gruppens soldater, vanligtvis åtta stycken men ibland tillkommer även hundförare och signalist. Vagnen packas och all utrustning lastsäkras enligt fastställd rutin, säkerheten är a och o förklarar Roger.

– Du är den person som har ansvar för att gruppen kommer till rätt plats, vid rätt tid och på ett säkert sätt. Du behöver ha ett ordentligt ordningssinne och vara snabbtänkt. Det är snabba ryck vid lastning och lossning. 

Ute i fält lämnas ibland all utrustning vid en gemensam förbandsplats vartefter Roger och gruppen åker vidare med bandvagnen för att lösa sina tilldelade uppgifter.

– Att köra är bland det roligaste som finns, hastigheten varierar beroende på terräng och hur tung lasten är. Det är viktigt att tänka på hur många kilo man har på taket. Du behöver vara ansvarsfull och kunna planera din körning. Man måste ha exakt koll på hur man träffar exempelvis en sten eller en stubbe för att inte välta eller fastna någonstans, säger Roger. 

När den specifika övningen är slut ska förläggningen rivas och det är det hårdaste jobbet. Då ska all packning och utrustning upp på bandvagnen igen och ibland behöver den lastas av och på flera gånger. För att orka lyfta allt krävs uthållighet och bra kondition.


"Det är en stor bredd på uppgifterna i Hemvärnet."

Roger har varit med i Hemvärnet 10 år nu och har inga planer på att sluta. Han visste redan när han körde bandvagn i lumpen att han ville göra det igen. För att bli en bra förare krävs mängdträning och sen gäller ”learning by doing” för att samla erfarenhet.

Genom Hemvärnet har Roger träffat flera nära vänner som han också umgås med privat. Han trivs med alla utmaningar som hans HV-avtal kommer med.

– Utöver att köra bandvagn får jag vara med och släcka bränder, vara skyddsvakt vid större militära evenemang, bidra till samhällsnytta vid eftersök av försvunna personer och hjälpa till att bygga sjukhus när det var pandemi. Det är en stor bredd på uppgifterna i Hemvärnet, säger Roger.

Läs mer om bandvagnsförare.

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information direkt från oss.

Skapa profil

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.